GN|MC conclou amb aquest nou treball una trilogia que va començar amb el quintet Time Takes The Time Time Takes (2015) i que va continuar amb el septet Set Of Sets (2018), dedicats a explorar el concepte del temps i la noció de l’infinit. Ara, la companyia formada per Guy Nader i Maria Campos continua endinsant-se en conceptes de la física i posa en escena aquesta fascinació per la capacitat comunicativa inherent al moviment en la seva relació amb la noció d’espaitemps com a font d’inspiració. És un viatge visual i sonor que articula temps, espai i cos, emprant patrons de moviment i les estructures musicals que aporta Miguel Marín, el compositor que treballa habitualment amb la companyia. Mitjançant l’acumulació, variació i repetició de trajectòries, traços i recorreguts en l’espai, la nova creació de GN|MC forma un espai continu i infinit, com una partitura en la qual se succeeixen els recorreguts, les repeticions sostingudes, les variacions contínues. L’espai queda ocupat de manera geomètrica per un grup d’intèrprets que, igual que els músics, es deixen portar per l’energia i dinamisme que els uneix. Formen una xarxa en la qual comparteixen l’eix mitjançant recorreguts que serveixen com a base per a un nombre infinit de variacions, desafiant constantment la gravetat i, alhora, rendint-s’hi. L’espai esdevé així un camp generador, un teixit conjuntiu que es trena com a testimoniatge visual del paisatge viscut i experimentat. Una poètica de l’espai que deté el flux del temps. Una ona de pura dansa i pur so, un vòrtex d’energia vital.
GN|MC és una companyia amb base a Barcelona fruit de la col·laboració, des de l’any 2006, entre Guy Nader i Maria Campos. Els seus treballs s’han vist en festivals i escenaris d’arreu del món, i han creat coreografies per a grans companyies de dansa europees i també d’Àsia. Premi Ciutat de Barcelona 2019 en la categoria de dansa i premi Der Faust a Alemanya el 2017, la companyia està integrada per la barcelonina Maria Campos, ballarina i coreògrafa formada a Àustria i als Països Baixos que ha treballat amb companyies com Meekers, Protein Dance, Sol Picó i Àngels Margarit / Cia. Mudances, entre d’altres; i pel coreògraf i ballarí libanès Guy Nader, graduat a l’Institut Nacional de Belles Arts de la Universitat Libanesa a Beirut. Va obtenir la beca danceWEB Europe el 2012 i va guanyar el primer premi al Masdanza Festival Internacional de Danza de Canarias l’any 2010 pel seu solo Where the Things Hide. Companyia resident del Mercat de les Flors, el nou espectacle de GN|MC s’inscriu en l’estructura de creació Cèl·lula, que convida i acull a la Casa de la Dansa de Montjuïc professionals de la dansa i el moviment amb la finalitat de facilitar el desenvolupament i la transmissió coreogràfiques.
Made of Space
Teatre Municipal de Girona, 5 de febrer de 2022
Made of Space s’inicia amb una espiral. I des d’aquí es desenvolupa tota la resta. Un gest senzill, clar i net que ens condueix a un univers que no tan sols està fet d’espai, sinó també de temps, de ritme i de pes. Aquests són els elements que han servit per vertebrar la trilogia que es va iniciar amb Time Takes the Time Time Takes (2015) i que va seguir amb Set of Sets (2018).
El temps entès com una continuïtat infinita i cíclica és una de les característiques que es troba en els espectacles de Maria Campos i Guy Nader. Un temps que ens permet fer pauses, contenir, dilatar i suspendre. El cos esdevé un element més dins d’aquest espai-engranatge. I així, dins d’un cos grupal, podem veure les intèrprets jugant amb els ritmes i els canvis, que a vegades són subtils i d’altres són abruptes, però sempre dins d’un ritme que fins i tot en la pausa i el silenci, mai s’atura.
La dimensió de l’escenografia de Made of Space contrasta amb la mida dels cossos, proporcionant una sensació d'amplitud i gairebé de vertigen com l'obra pictòrica Viatger sobre un mar de boira (1818) de Caspar David Friedrich. Per altra banda, quan els portes acrobàtics generen estructures físiques amb les intèrprets, l’espai es redimensiona, focalitzant-se en diferents plans, com si hi hagués un zoom que ens descobreix de sobte un espai no observat. Com pot ser la dimensió aèria i vertical de l’escenari, la relació amb el terra o els espais laterals i perifèrics pels quals es genera una fuga de moviment i veiem sortir i entrar les intèrprets. I que contribueix a donar una sensació inacabada, atemporal i inexacta de la realitat.
Made of Space és una peça per abandonar-se a la voràgine de moviment dels cossos que dialoguen amb l’espai escènic i amb la música en viu que fa vibrar com un remolí cada cèl·lula de les assistents.