Articles #novaveu


20/10/2020

Declaració d'intencions

per Adriana Vázquez

Festival TNT, 10 d'octubre

L'organització del Festival Terrassa Noves Tendències, amb la voluntat d'apostar per la cultura i per la creació escènica contemporània i contra tot pronòstic de què havia de venir, el mateix dia que l'OMS declarava pandèmia a la situació sanitària actual feia públic que la lleidatana Marion Betriu es convertia en la nova directora. Així mateix, l'artista i gestora Giulia Poltronieri esdevenia la programadora teatral de la ciutat de Terrassa. Ambdues, davant la incertesa del moment, havien de tenir la capacitat de crear un festival que mantingués aquest compromís amb la cultura i la creació escènica contemporània complint amb les mesures sanitàries i de seguretat vigent.

Aquest any el TNT es va celebrar el cap de setmana del 9 a l'11 d'octubre i es van representar espectacles de creadors i creadores contemporànies en formats poc convencionals i en espais diferents de Terrassa. Una ciutat amb una riquesa arquitectònica industrial envejable i que, casualment es podia visitar aquells mateixos dies aprofitant les Jornades Europees del Patrimoni. I és que el teatre, igual que l'arquitectura, forma part d'aquest. En aquest cas, en ser efímer i on prima la presència de l'artista en el mateix lloc que l'espectador, es considera patrimoni immaterial. Un patrimoni, com qualsevol altre és responsabilitat de tots protegir-lo i difondre'l.

La Marion Betriu i la Giulia Poltronieri volien tant si com no mantenir el festival com a compromís per donar suport a les pràctiques artístiques innovadores. Per aquesta raó, destacar que no van ser només tres dies de teatre compromès, identitari, transdisciplinari i capaç de generar debat i on els espectadors poden interactuar. Sinó que el festival va molt més enllà i segurament se'n podrà anar gaudint al llarg de l'any per seduir nous públics de la ciutat i aconseguir un autèntic arrelament, traslladant alguns des d'espectacles als districtes més allunyats del centre perquè la cultura pugui provocar un moment transformador i que no quedi només com un teatre elitista i poc a l'abast. Per últim, i per donar continuïtat i engrandir el programa, que enguany s'ha vist reduït amb cap espectacle gratuït al carrer, es realitzarà un programa de residències que es mostrarà el 2021.

En definitiva, enguany, el festival ocuparà fins a l'any vinent quan es mostraran les creacions dels residents i segur que acabarà essent més ampli, divers que mai i establirà més complicitats amb la ciutat, les seves institucions culturals i associacions i col·lectius diversos per apropar aquest patrimoni immaterial que s'ha de protegir, difondre i donar a conèixer a tota mena de públic.

Adriana Vázquez
@avazquezballo