Articles #novaveu


20/11/2023

Neix Cultura Jove

La Generalitat ha presentat Cultura Jove, el nou Escena 25

per Bernat Pareja

S'ha acabat l'espera. Avui obre Cultura Jove, la plataforma que substituirà Escena 25 i que ampliarà la franja d'edat fins als 30 anys. A la pràctica, el format és semblant: entrades a preus més econòmics per als joves d'entre 18 i 30 anys, però hi ha una sèrie de novetats molt interessants.

Per començar el nom. Cultura jove. Ras i curt. “A vegades busquem noms complicats i els millors són els que expliquen de manera senzilla la iniciativa”, ha explicat la consellera de Cultura Natàlia Garriga aquest matí a la Sala Paloma en una conversa amb Fiona Amargós. Després, l'abast. El nou Cultura Jove manté tots els equipaments que hi havia fins ara i els amplia. Alguna de les ampliacions més destacables ha estat la incorporació de totes les sales de proximitat, de molts més equipaments públics i més equipaments privats.

“Fins ara”, ha explicat Garriga, “eren els equipaments els que es feien càrrec de la diferència entre el preu de venda al públic i l'entrada amb descompte. Això era privatiu per diverses sales. Ara serà la Generalitat qui pagarà part d'aquesta diferència”. Aquest copagament, doncs, és la clau d'aquest creixement de l'antic Escena 25 a l'actual Cultura Jove.

Com afecta això als preus? Que important aquest aspecte, eh! No poder anar a obres perquè estaven molt cares s’ha acabat. La forquilla de preus estarà entre els 5 i els 20 euros com a màxim. El preu anirà en funció del preu general de venda al públic. Les que al públic costen fins a 10 euros, en comprar-ho a cultura jove en costarà 5; les que costen entre 11 i 14, valdran 7; les que costen 15, valdran 10; les que costen entre 16 i 30, valdran 12; les que costen entre 31 i 45 valdran 15 i, en una última franja, les que costen més de 46 euros valdran 20 euros. Aquest rang de preu tan ampli fan pensar que, a més dels espectacles que es podien trobar fins ara, també podrem trobar espectacles de grans formats que ara no estaven inclosos. A més, també s'aplica en festivals, un altre dels grans canvis de la nova plataforma. El Departament de Cultura ha estat en contacte amb més de 700 promotors per tal d'encabir els festivals dins d'aquesta nova plataforma. D'aquesta manera, des de Cultura s'han proposat que cap jove pagui més de 20 euros per una entrada cultural, inclosos festivals com el Cruïlla, el Vida, el Canet Rock, l'Embassa't o el Sonar.

A més, moltes webs dels propis teatres ja incorporaran la possibilitat de comprar les entrades al preu que s’oferirà a Cultura Jove. D'aquesta manera es podrà veure el preu original i després el descompte que s'aplica. “És important que la gent sàpiga el que val la cultura”, ha apuntat la consellera de Cultura. I sí, és com us ho penseu. Així com amb escena 25 els teatres cedien un nombre determinat d’entrades, aquí algunes sales oferiran la possibilitat de comprar a aquest preu totes les seves localitats. De totes maneres, seran els equipaments els que decidiran i encara s'ha d'acabar d'articular aquest mètode de compra. Porteu-me un mocador, que crec que se m’ha escapat alguna llàgrima.

Una altra diferència -i no és menor- amb la plataforma d’Escena 25, és que ara es podran comprar entrades tot l’any, no només uns dies del mes assenyalats. Tal com ha explicat la consellera Garriga, “Volíem fer aquests canvis perquè els joves no sempre actuen amb previsió. Molts cops improvisen. Per això crèiem que havien de poder accedir a Cultura Jove en tot moment”. Ja ho veieu, sembla que son tot millores en aquest nou sistema.

Des del portal culturajove.cat ja hi ha disponibles des d'avui mateix més de 14.500 entrades, que s'aniran ampliant a mesura que passin les setmanes. Això, però, no és un final de trajecte. Tal com ha explicat Garriga, “el nostre objectiu és, a la llarga, introduir entrades de cinema, patrimoni, museus... cultura, al cap i a la fi”.

El pressupost destinat a aquesta acció és de 700.000 euros, ampliables el 2024. Tal com ha explicat la consellera, “seguim el camí cap al 2% del pressupost en cultura”. 

Bernat Pareja

@desdelgalliner