Il·luminació obscura

Tula
Sala La Planeta, 26 d’octubre de 2019

Fotografia extreta de la web de Temporada Alta

Des de Mèxic ens arriba una proposta trencadora, que s’erigeix amb un clar propòsit reivindicatiu. La companyia Lagartijas Tiradas al Sol torna a Temporada Alta i ho fa oferint als espectadors i a les espectadores la possibilitat de viure una experiència única: una instal·lació a través de la qual retraten la realitat del seu país, com ja ho havien fet en ocasions anteriors, aquest cop ens apropen a vivències patides pels habitants de la ciutat de Tula de Allende.

A Tula, l’espectador és un confident. En entrar a veure l’obra es compromet a no revelar el que està a punt de viure, i ratifica el compromís en sortir de la instal·lació; entre un punt i l’altre viu una exhibició que  juga amb el desconeixement que té de la situació que presenta, experimenta sensacions construïdes des del minimalisme, amb una pantalla, cinc punts de llum, una màquina de fum, unes plaques disposades en set columnes sobre les quals es troben mapes, objectes i poesia que, plegats, vehiculen missatges que l’espectador necessita ordenar per comprendre el relat que amaguen.

En efecte, l’espectador surt de l’obra amb la necessitat de saber més sobre el que acaba de viure, i és que Tula no va ser pensada per il·luminar-nos i resoldre’ns els dubtes, sinó per promoure que busquem saber-ne més, i que relacionem el que descobrim amb la nostra pròpia realitat, fent-nos preguntes sobre el sentit de la democràcia, la garantia de drets, la tutela judicial, la reparació i l’empatia.

Aliou Diallo
@aliualidos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *