Llum a Txernòbil

Veus de Txernòbil
Espai Joan Brossa, 19 de setembre de 2018

Si d’alguna cosa ens sona el nom de Txernòbil és per l’accident que hi va haver l’any 1986 a la central nuclear d’aquesta localitat al nord d’Ucraïna, prop de la frontera amb Bielorússia. Fa temps que no se’n parla però les conseqüències d’aquell fet les segueixen patint milers de persones a dia d’avui.

La companyia Potcuia, sorgida a partir d’aquest espectacle, està formada per alumnes d’Interpretació Visual de l’Institut del teatre. Sota la direcció de Joan Cusó van crear de manera col·lectiva aquesta obra basada en el llibre La pregària de Txernòbil de Svetlana Aleksiévitx i el documental Les àvies de Txernòbil. Cinc són els intèrprets que fan viure objectes i titelles per explicar-nos aquesta tràgica història donant veu a una població a qui es vol silenciada.

És un espectacle molt visual ja que hi predominen les imatges, ja siguin corporals, amb objectes o audiovisuals, més que no pas el text. Així doncs, la narració avança a partir d’escenes no necessàriament enllaçades entre elles però sí amb el tema que ens ocupa. Cal destacar la cura amb la que està feta l’escenografia on tots els materials estan dissenyats per a l’ocasió i combinats amb la posada en escena ajuden a transmetre el contingut amb més força. El treball coreogràfic dels actors i les actrius hi és molt present. Ja des de bon començament ens mostraran la composició d’imatges de forma col·lectiva com a segell personal de la companyia.

Aquesta obra, que es podrà veure a l’Escenari Joan Brossa fins el 30 de setembre, ens apropa la vida quotidiana de les persones que encara viuen les conseqüències d’aquell lamentable accident i lluiten perquè se’ls reconegui que els mals que pateixen són seqüeles del desastre nuclear.

Joana Cortils

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *