Noves espiritualitats per a persones atees

informació obraSinopsi:

Un espectacle que reflexiona sobre l’evolució de l’espiritualitat i els rituals en el marc de les societats occidentals neoliberals.

Noves espiritualitats per a persones atees és un projecte escènic que neix de la voluntat d’indagar l’espiritualitat des d’una perspectiva atea o agnòstica. Qüestiona com algunes persones, encara que no s’identifiquin amb cap religió o creença metafísica, projecten fe en el destí, veneren personatges o no passen per sota d’escales obertes. Cia. Atzucac té l’objectiu d’abordar el tema des d’un punt de vista crític i irònic. Fan investigació amb un llenguatge híbrid i transdisciplinari que aconsegueix que el públic sigui un aliat i l’escenari un espai de joc.

Crítica: Noves espiritualitats per a persones atees

15/11/2023

Ritual d’ocurrències

per Melanie Ortega

Noves espiritualitats per a persones atees

Escena Poblenou 2023, 22 de setembre de 2023

Per a poder anar a veure aquest espectacle s'ha d’acceptar que a vegades (o quasi sempre) no sabràs que està passant. La Cia. Atzucac ens envolta en una mena de ritual dirigit per a persones atees i ho fa d’una manera particular. Aquesta obra emana sorpreses una darrera d’altre i la seva forma es troba fora del convencional. Per exemple, fan servir objectes comuns per a crear una sèrie de sons, ballen d’una manera atrevida i conviden el públic a experimentar en aquest joc.

Si hi ha alguna cosa a destacar d’aquesta peça, és la interacció amb el públic. Això sí, aquesta participació col·lectiva va in crescendo, perquè a primeres no es podria aconseguir ni endinsar-se al mood del final, on els espectadors arribem a improvisar a ser “la menstruació”. Tot i que l’espectacle està ple de moments divertits, hi ha repeticions innecessàries i sovint massa llargues. 

A mesura que avança l’obra, ens adonem que els tres líders del ritual, interpretats per Dolça Alcanyís, Aram Pou i Victoria Bilbao, parlen d’aquesta comunitat com a una que se sent exclosa i apartada d’entre la resta de creences, i la crisi que comporta ser ateu. Per tant, veiem que el tema principal de l’obra és la falta de fe.

Aquest espectacle ens fa pensar, mentre al mateix temps escampa entreteniment. En cap moment no deixa de ser creatiu, fins i tot al seu final tendre, per això és una peça recomanable si vols passar una bona estona.

Melanie Ortega

@melanieortega28