Utopia i distopia, el camí de la humanitat

AM27
SAT! Sant Andreu Teatre el 15 de juliol de 2019

Foto: SAT!

Amb un inici totalment metafòric i simbòlic, Javier Guerrero presenta Lord M-27 (títol original d’AM27) i ens trasllada a una dimensió sense identificar i on tots els temps ocorren alhora. La seva composició coreogràfica deixa davant nostre durant 50 minuts intensos la humanitat, la seva trajectòria i naturalesa i la seva relació amb l’espai. Quedem totalment enganxats entre escena i escena, saltem de la societat o comunitat perfecta i establerta a un salvatgisme individual. Potent i físic, es nota que la coreografia exigeix molt als ballarins, però l’espectador tampoc se salva.

Veiem i escoltem contínues referències i reinterpretacions de moltes cultures, a més de crear una espècie d’estrictes ritus de moviment repetitiu. Es barregen els temps en un mateix espai tot i que nosaltres creiem que el cos dels ballarins viatja de manera lineal (cap endavant o cap endarrere…) en una aventura de carretera (road). M’encanta, és un món propi!

L’escenografia és sense dubtes el que més em va impactar amb tocs futuristes i retros al mateix temps però sense recarregament: un cotxe clàssic i un llum allargat verd que forma ambient. El meravellós i bonic cotxe és l’element que fa avançar i transformar els personatges. Un altre punt interessant va ser el vestuari, ben buscat i el qual obsessiona veure. Així doncs podem dir que Javier Guerrero ha utilitzat aquests elements encertadament davant del públic, amb una significació que es capta.

De fet, aquest peça em va deixar tocada perquè a mesura que avançava em provocava que em sorgissin preguntes sobre nosaltres com a espècie i memòria: cap a on anem? Estem segurs d’on venim? Tornarem a l’inici? Oblidarem el que érem? La humanitat es generarà de nou després de desaparèixer i, si ho fa, tornarà a començar per arribar de nou al punt on estem ara? Tot i això, no és una obra violenta però manté els pèls de punta.

Eva Campos Suárez
@platartistic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *