El valor de res

informació obraCompanyia:
Pagans
Sinopsi:

Més que un muntatge o un espectacle habitual, El valor de res promet ser tota una experiència escènica pluridisciplinària, ja que, amb el fet de llegir un llibre com a tema central, aquí s’integren les arts escèniques, la literatura, la tecnologia i la natura. Com pot ser? Us convidaran a caminar per un espai natural de la ciutat. En algun moment trobareu un llibre i una cadira que us esperen. Asseieu-vos-hi i, sí, llegiu. Ho fareu en grup, en una mena d’aquelarre tranquil dedicat a la memòria d’aquelles dones que celebraven trobades clandestines en indrets allunyats, lliures de la presència masculina, per compartir coneixements, especialment sobre el món vegetal, i que van acabar sent titllades de bruixes.

El llibre, com a “memòria vegetal”, en paraules d’Umberto Eco, és el tema d’una experiència en la qual l’espectador o espectadora s’asseurà a llegir sabent que pot passar qualsevol cosa al seu voltant. Tot, amb el llenguatge propi d’una companyia que proposa escenaris en els quals tradició, tecnologia i ecoconsciència, conceptes que de bon principi semblen molt llunyans, troben punts de contacte, formes de conviure i maneres de potenciar-se l’un a l’altre. La proposta utilitza la tecnologia com a element narratiu, posant en valor el context natural i adreçant-se al públic de manera tant col·lectiva com individual.

És la nova proposta de la Cia. Pagans, un col·lectiu escènic amb una vinculació especial amb la tecnologia que ja va convertir els telèfons mòbils i la natura en còmplice dels espectadors en propostes com Paraules que trenquen ossos, guanyadora dels XXIII Premis de la Crítica d’Arts Escèniques.

Una producció de Cia. Pagans, FiraTàrrega i el Teatre Tantarantana.

Amb el suport de l’Associació Plataforma d’Arts de Carrer i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Aquest espectacle ha rebut els ajuts a la creació Carlota Soldevila del Teatre Lliure.

 Espectacle en residència al Teatre Tantarantana amb el suport d’ Àtic, Associació Teatral d’Innovació i Complicitats, Festivales de los Castillos i Festival de Llegendes de Catalunya.

Amb la col·laboració del MUHBA Vil·la Joana - Casa Museu de Jacint Verdaguer.

S’adverteix als espectadors i espectadores que aquest escenari no és accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

Crítica: El valor de res

20/06/2024

Aquelarre en el cementerio

per Julieta Laxalt

El valor de res

Cementiri de Vilafranca, 15 de juny de 2024


Como parte del festival En Veu Alta (EVA) he podido asistir al espectáculo El valor de res de la Cia. Pagans. Incluso antes de entrar ya se siente la energía del festival: acogedora, familiar y cercana. Y así también ha sido El valor de res

Este se hacía durante la noche en el cementerio de Vilafranca del Penedès. Entrábamos guiados por una de las integrantes de la compañía, entremedio de la brisa nocturna, llegábamos a una biblioteca metafórica dónde se nos hablaba de la historia de las brujas y de la percepción que se ha tenido de estas y de las mujeres en la literatura. Más adelante nos esperaba un círculo de sal dónde tenía lugar un aquelarre de brujas, del que participábamos como miembros. 

La hora y la ubicación complementaban a la perfección al espectáculo, ayudando a crear una atmósfera escalofriante, mística y mágica. Todos los detalles estaban extremamente cuidados y había una gran personalización del espectáculo, incluyéndose los nombres de cada participante y otras cosas que creo que es mejor no desvelar. Se nota todo el cariño y amor que hay detrás de la pieza. Los elementos tecnológicos, el libro, la iluminación y los diversos altavoces repartidos por todo el espacio hacían que fuera una experiencia aún más inmersiva y mágica. 

Tal vez había algunos momentos de espera que resultaban algo largos, cuando se repartían los libros o durante la lectura, lo que podía resultar en un distanciamiento de esta atmósfera. Si cada uno fuera a buscar su libro en lugar de esperar a que llamaran tu nombre, tal vez se aceleraría este proceso. Aunque entiendo que pierde parte del encanto. La experiencia de leer el libro a solas es muy bonita y mágica, pero podría haber sido ligeramente más breve o tener una trama algo más compleja para captar más el interés. 

Pero, en resumen, El valor de res es una experiencia envolvente, sugerente, sensible, delicada y enormemente memorable.


Julieta Laxalt