Three Times Rebel

informació obra



Coreografia:
Marina Mascarell
Intèrprets:
Nina Botkay, Maud de la Purification, Filippo Domini, Eli Cohen, Chen-Wei Lee, Yamila Ríos
Sinopsi:



Aquest treball fa una exploració sobre la desigualtat de gènere, reflectida en la degradació del cos de la dona, l’ús d’estereotips per educar els joves o la violència simbòlica cada dia més present a les nostres vides. Amb cinc intèrprets imponents, música en directe de Yamila Ríos (veu, violoncel, electrò- nica) i una estructura mòbil geomètrica en un espai "nu", la coreògrafa porta a escena un tema candent: la igualtat de drets per a homes i dones.

Crítica: Three Times Rebel

03/04/2018

Cossos que pensen, que protesten, que ballen

per David Jou Bueno

Three Times Rebel Mercat de les flors, 15 de març [caption id="attachment_1970" align="aligncenter" width="417"] Foto: Robert Benschop[/caption]

Pensar el feminisme a través del cos, amb arguments visuals i paraules corporals. Això és el que ens proposa la coreògrafa hispano-neerlandesa Marina Mascarell a Three Times Rebel, en escena al Mercat de les Flors del 15 al 18 de març.

Al lateral esquerre de l’escenari la compositora i violoncel·lista Yamila Ríos fa vibrar les ones alternant el violoncel i la música electrònica. Sobre l’escenari quatre ballarines i un ballarí (Nina Botkay, Maud de la Purification, Filippo Domini, Eli Cohen, Chen-Wei Lee) s’agafen a unes barres negres amb les que creen formes geomètriques modelables. Aquestes barres enquadren a les intèrprets, les fan cabre dins uns marges estrets, i elles malden per caber-hi. El ritme de la música i la flexibilitat del cos s’enfronten a la rigidesa. Les barres oprimeixen com ho fan, a la vida, les normes estètiques, les expectatives laborals, el treball domèstic. Però sortejar-les, subvertir-les, pot convertir-se en un joc. Les ballarines les salten i s’hi diverteixen.

La denúncia política és evident, tant en les metàfores visuals com en les intervencions textuals. Una ballarina explica un cas insultantment habitual d’assetjament, una altra presenta una noia empesa a la sexualització del propi cos a canvi de l’èxit a les xarxes socials, una tercera reprodueix la conversa viral del president Trump on es vanta de l’abús de poder, de que ell pot “grab 'em by the pussy”.

El títol de l’obra, Three Times Rebel, referència a la poeta Maria Mercè Marçal, reivindica una lluita nacional i de classe, però, sobretot, feminista. Amb aquesta obra Mascarell fa una aportació artística i política reeixida: visualment potent i incisiva.

David Jou @DavidDovlatov