Plata

informació obraCompanyia:
Big Bouncers
Intèrprets:
Mireia de Querol , Anna Rubirola, Cecilia Colacrai, Diana Gadish , Ariadna Grau, Ursa Sekirnik
Autoria:
Mireia de Querol, Anna Rubirola, Cecilia Colacrai, Ursa Sekirnick, Diana Gadish , Ariadna Grau
Sinopsi:

Peça de carrer que posa el focus en el cos i el moviment i utilitza els espais de trànsit per destacar la idea de contagi, afectació i transformació. Partint del gest individual, es busca l’abstracció, per tal de veure els espais quotidians des d’una perspectiva diferent. Els gestos i les accions dels transeünts són el material per al joc. L’alteritat entesa com a possibilitat de transformació social.

Crítica: Plata

13/09/2023

De passejar a participar

per Martí Rossell Pelfort

Plata
Plaça del Carme (Tàrrega), 10 de setembre de 2023

Passejant pel carrer, sovint, mirem com les vides dels altres passen davant nostre. De vegades, potser sense adonar-nos-en, juguem a imaginar-nos què deuen fer. "On deu anar tan de pressa? Deu ser el seu fill o el seu net? No sé si el conec, però la seva cara em resulta familiar." Tot i això, hi ha certes convencions difícils de saltar. Trencar l'individualisme del nostre pas per l'espai públic és revolucionar. Les Big Bouncers s'ho han proposat amb l'espectacle Plata i el resultat sorprèn a tota la plaça.

Dins la programació de FiraTàrrega, hi ha alguns espectacles sota el lema "L'Inesperat". Són funcions de les quals no surt al programa ni el lloc ni l'hora d'inici. Els afortunats que ens vam assabentar de l'existència de l'espectacle Plata a la Plaça del Carme, no vam dubtar a acostar-nos-hi. Sembla sobrer explicar aquest fet, però no ho és. La principal virtut de l'espectacle és que no s'entengui com a tal. Trobar-se'l, sorprendre's, connectar-hi i deixar-se portar.

Els ballarins-performers comencen a moure's per l'espai com si fossin passejants qualsevol. En patinet, fent-se fotografies, travessant monuments, retrobant-se amb desconeguts. De mica en mica, els moviments es van repetint, cada cop la intrusió amb la resta de la plaça és més gran. I ens adonem que els protagonistes duen algun complement platejat. Comença a sonar música i s'esdevenen un seguit d'accions. Dinamitzades pels performers platejats, però participades per tota la plaça. S'apropen a la gent amb naturalitat, i gairebé tothom s'entrega. No revelarem què passa, però podem afirmar que converteixen l'espai públic en un lloc ben diferent, de comunitat. Alinear-nos amb un desconegut i ballar. Transformar l'espai per compartir, sense gaires paraules, una idea de ritual.

No podríem dir que és un espectacle de dansa, únicament: hi ha performance, participació, teatre de carrer... Tot i això, en els éssers platejats s'hi percep la destresa d'un moviment genuí i treballat. Dins la massa platejada, no només hi trobem les titulars de la companyia, sinó també un seguit de convidats, entre tots hi ha aproximadament una quinzena de persones, només fàcilment reconeixibles al final de l'experiència.

La companyia Big Bouncers (Big Bounce, Jungla...) ha apostat per una peça molt participativa, sense renunciar al seu segell de qualitat. I FiraTàrrega va tenir l'encert de fer-se seva la proposta, emmotllar-la al lema "passejar" i reivindicant el poder de transformació i comunitat de l'espai públic. Que aquesta plaga sorprenent ompli places d'arreu.

Martí Rossell Pelfort
@MartiRosPel
Fotografia: Núria Boleda - Fira Tàrrega