Bark

informació obraCompanyia:
Acting for climate
Sinopsi:

Bark és una peça de circ contemporani per a un bosc, un públic i cinc artistes. Un site-specific creat pels i amb els boscos locals. Bark va sobre tornar a connectar entre nosaltres i amb la natura. El bosc, la terra i els arbres són els protagonistes d'una actuació creada conjuntament entre intèrprets, científics i mirades externes.

Una combinació d'acrobàcies, dansa, teatre físic, paisatges sonors i textos poètics, tot plegat executat dins, entre, amb i al voltant dels arbres. Es tracta de ser natura, de tornar a connectar, de viure la utopia, i potser arribar a una experiència sensorial que modifiqui les perspectives de la nostra naturalesa humana, com a part de la biosfera.

 

La companyia d'arts escèniques Acting for Climate treballa en la intersecció entre les arts i l'ecologisme. Formada el 2015, el seu objectiu és incentivar-nos a actuar per un futur més sostenible.

Alguns dels seus trets d'identitat són les col·laboracions interdisciplinàries, la recerca constant de nous mètodes i expressions, i la creença que tant el procés com el producte són polítics. Durant els darrers anys, Acting for Climate ha crescut com a companyia professional de circ contemporani i d'arts escèniques, però també com a plataforma comunitària per les arts i la sostenibilitat.

Crítica: Bark

13/04/2022

El bosc de la consciència

per Novaveu

Primera crítica de la Joana Jané Tarragó

Bark
Sismògraf d'Olot, 9 d'abril de 2022

En imaginar que aquell arbre era un bolet, de cop i volta tot el que tenia al voltant va créixer proporcionalment i jo vaig esdevenir un ésser diminut en un entorn nou i desconegut que tenia unes ganes immenses d’explorar: el bosc. Aleshores veus cada arbre, les fulles, la molsa, l’escorça – bark.

Tenim la natura a tocar i no trobem gaires estones per passejar-hi i compartir-hi moments conscients. La companyia noruega Acting for climate treballa amb teatre físic, dansa i circ amb l’objectiu de promoure, pensar i sentir la nostra relació amb la natura des d’una perspectiva emotiva i connectada. La proposta que fan a Bark resulta experiencial. Ens demanen viure la performance en la presència del moment, ens alliberen dels dispositius electrònics i els enregistraments per entrar en el silenci que ens envolta i caminar pel bosc, conscients de cada olor, so, color, llum o moviment. El joc interactiu i alhora contemplatiu creat amb l’espai escènic natural ens permet accedir a una comprensió del missatge a través d’altres formes comunicatives més enllà de la llengua oral: és teatre dels sentits pràcticament. A través de la interpretació conjunta entre actrius i naturalesa – dansar a l’aire amb el suport de l’escorça, parlar i olorar els arbres, demanar-los consells, amagar-s’hi com a propi espai vital, i fins a comunicar-se amb un públic que forma part d’aquest entorn – aconsegueixen fer-te entrar en el seu sentiment de connexió i plenitud entre les dues entitats, que tenen la capacitat preciosa de comunicar-se.

Entendre aquesta sensació des d’una perspectiva menys racional i més connectada és el poder que té l’expressió artística de fer-te desitjar la consciència. Les emocions que et desperta resultaran ser d’aquelles que recordaràs per la seva – per la teva – vivència.

Joana Jané Tarragó
@joanajanetarrago