Despertalab3: Un grupo de performers...

informació obra



Intèrprets:
Isabel Rodríguez (Barcelona), Carolina Vázquez Chau (Barcelona), Elizabeth Tapia (Barcelona), Karla Soza (Barcelona), Jesús Estrada (Barcelona), Héctor Jiménez (Guadalajara), Daniel Sandoval (Guadalajara), Ruth Ramos (Guadalajara), Alan Olivares (Guadalajara), Alejandro Mendicuti (Guadalajara), Sil de Castro
Dramatúrgia:
Héctor Jiménez, Isabel Rodríguez
Vídeo:
Natalia Martínez
Direcció:
Jesús Estrada
Vestuari:
Lilia Hernández
So:
Carlos Pesina
Autoria:
Sil de Castro
Sinopsi:

Un grupo de performers mira hacia el oriente és un catàleg d’imatges, un musical i una pel·lícula en viu sobre sis integrants del col·lectiu mexicà Arrogante Albino que viatgen a Barcelona per realitzar una residencia artística durant un mes i mig mentre l’altre part del col·lectiu treballa a Guadalajara. L’espectacle es construeix de manera simultània. El resultat és un dispositiu per mirar al passat que s’activa al present, on les seves experiències quotidianes influeixen en les ficcions i viceversa.

Crítica: Despertalab3: Un grupo de performers...

29/05/2018

En dissecció

per Novaveu

Un grupo de performers mira hacia el oriente Sala Atrium, 24 de maig de 2018

Després d’un intens procés creatiu, Arrogante Albino arriba a la Sala Atrium per mostrar-nos les seves entranyes. És un espectacle sobre l’espectacle, amb molta part audiovisual, de fet quasi més de la meitat de l’obra, que més que una obra és un documental.

En efecte, han estat gravant-se abans de venir i també un cop aquí, generant així material que després seleccionarien o no en la tria final. Aquests moments en vídeo queden intercalats entre les escenes que han anat desenvolupant un cop aquí, el resultat? Un mix entre història i percepció que ens vol mostrar totes les cares de la seva experiència com a creadors en territori desconegut. Vivències, pensaments i desitjos en un còctel de realitat i ficció que ens farà riure del ridícul i observar la quotidianitat a parts iguals.

La idea original de treballar la meitat de la companyia des de Guadalajara i l’altra meitat des de Barcelona ha generat finalment certs problemes pràctics: la diferència horària, la dificultat de conciliar-ho amb la jornada laboral i la família, etc. Així és que els membres del grup que s’han quedat a Barcelona s’han estat dedicant únicament i exclusiva a la producció d’Un grupo de performers mira hacia el oriente cosa que els que s’han quedat a Mèxic no han pogut fer. En el resultat final s’ha vist una mica forçat i allargat l’intent d’inclusió de la part del grup que era a Mèxic.

Prova i error en la creació d’una escena, punts de vista, inquietuds personals, canvi de les premisses establertes inicialment i problemes econòmics i burocràtics són alguns dels desafiaments que es troba una companyia quan s’enfronta a un procés creatiu, que aquí trobarem obert al públic amb rutina, nostàlgia i humor.

Era una aposta arriscada, que s’ha transformat i possiblement ho seguirà fent. Que a més parteix d’una iniciativa d’intercanvi internacional que cal promoure i repetir, quina millor manera d’enriquir la nostra cultura? Així que us animem a tots a fer-los una visita! Quelot Martín @quelcom_ Joana Cortils