Escape room

informació obra



Intèrprets:
Joel Joan, Àgata Roca, Paula Vives, Biel Duran
Escenografia:
Joan Sabater
Vestuari:
Ariadna Julià
Sinopsi:

Dues parelles d'amics de tota la vida queden per fer un escape room al barri d'Hostafrancs, on recentment s'ha trobat, en un contenidor, el cadàver d'un home esquarterat...  Els quatre amics es pensen que els espera un joc divertit per passar l'estona, posar a prova la seva intel·ligència i riure una miqueta. Però tan bon punt la porta de l'habitació es tanca hermèticament al seu darrere i comença el compte enrere, comencen a passar coses estranyes. 
Sortir d'aquell “escape room” no serà gens fàcil, i el joc es convertirà en un infern que posarà a prova la seva amistat fins a límits insospitats. Encara que no ho sembli, això és una comèdia... una comèdia de por!

Crítica: Escape room

20/12/2018

Escapant de la veritat

per Cèlia Ventura

Escape Room Teatre Goya, 29 de novembre

El teatre està a petar. Només sortir el Joel Joan la gent ja aplaudeix i riu, ja comença amb el públic a la butxaca. Ara serà feina dels quatre actors i del text que aquesta predisposició a riure del públic continuï i creixi amb esqueix.

L’obra ens presenta un argument prou simple a l’inici. L’Edu (Joel Joan) vol presentar la seva parella Marina (Paula Vives) a uns amics de tota la vida, bohemis creguts, el director Rai (Oriol Vila) i la seva parella, l’actriu Vicky (Àgata Roca). Però res és tan simple. Només començar l’Edu ja avisa a la Marina que hi ha certs tabús que millor no tocar i, aquests, no deixen de ser qualsevol cosa relacionada amb la política i la situació actual de Catalunya. Per una noia cupaire com ella, sense pèls a la llengua ni necessitat d’agradar a ningú, ja significa un problemet. En aquesta mitja hora inicial (que és l’únic moment en que l’obra se’ns pot fer una mica llarga) es deixa clar que les dues parelles estan a punt per entrar a un Escape Room no gaire convencional.

Amb un humor constant que no s’està de res (fins i tot toca temes espinosos que han generat certa controvèrsia), els quatre actors s’esforcen per desvelar tots els misteris de l’habitació, pistes i enigmes que els guionistes Joel Joan i Hèctor Claramunt han pensat en detall perquè tot quadri al final de tot quan un plotwist (que lògicament no diré) ens deixa a tots bocabadats. I és que clar, sota la pressió de la competitivitat i la situació d’aquest Escape Room una mica “shady” els nervis surten a flor de pell i les veritats comencen a sortir disparades.

L’obra, feta a casa, no s’està de cap referència als temes actuals i, així doncs, el moviment independentista es discutirà, es deixarà caure la pujada de l’extrema dreta, veurem xapes de “llibertat presos polítics”... I això fa que el públic encara connecti més amb aquesta història i que els riures a ple pulmó es converteixin en un recurs habitual durant l’obra. Una manera més de treure de damunt la tensió que anem acumulant.

Així doncs, Escape Room és una obra molt quadrada, divertida, crítica i amb plotwists. Una obra que sembla que només pretengui passar una bona estona però que va més enllà.

Cèlia Ventura @soctastaolletes