El sol va per dins

informació obra



Producció:
Espai Nayamnyam
Sinopsi:

Un dels objectius de la nova direcció del TNT és obrir-se més a la ciutat de Terrassa. Implicar-la i generar alguna forma de retorn més enllà dels espais i públics habituals. I més enllà del centre de la ciutat, també.

Segurament, el projecte que més enllaça amb aquesta idea és la carta blanca oferta a l’Ariadna Rodríguez i a l’Iñaki Álvarez (nyamnyam) per a la creació d’un projecte audiovisual amb les nenes i nens de l’Esplai Tremola als barris de Montserrat, Torre-Sana i Vilardell.

L’excusa és fer una peli, i veure-la projectada a la sala gran del cinema Catalunya. Aprofitar que per sota dels deu anys tenim la capacitat d’imaginar a flor de pell i fabular, construir un relat que s’allunyi d’una realitat que – avui dia i arreu – no sempre convida a la fantasia. Però atenció: sense abandonar-la. Al contrari.

Els nyamnyam van començar per anar al Casal d’Estiu de l’Esplai Tremola a passar-hi uns dies del mes d’agost. Estar-s’hi i prou, assumir el context i mirar d’entendre les seves implicacions i dinàmiques. A partir d’aquí, van proposar-ne de noves, jocs fets a mida per implicar infants i adults en la construcció d’una ficció que observés la seva realitat des d’un lloc diferent.

Una manera de fer i d’enregistar que documenta, que recull, però que també sembra. Pel col·lectiu nyamnyam, no només el què sinó el què a través del com i a partir de l’on és important. Tal com passa a Ayer hoy mañana. Los límites del fuego, gravada en dues comunitats properes a l’oblit del barri d’Analco a Guadalajara (Mèxic), la pel·lícula El sol va per dins deixa respirar l’aire d’un espai i un temps de convivència. Filant l’art amb la vida, nyamnyam fa artesania del brodat entre procés, resultat i impacte, vetllant per deixar enrere un eco positiu i sostenible.

El rodatge i la seva projecció al Catalunya oferien un marc concret i important per iniciar el treball, però l’experiència de deixar sorgir la ficció del context existent – en aquest cas, el d’un barri especialment vulnerable en temps de distopia – i l’excursió per baixar juntes al centre el dia de l’estrena han de ser vistos com a part de la proposta. Part de l’art, i del que li dóna valor.

Crítica: El sol va per dins

05/11/2020

I tu, com t'imagines el monstre?

per Joana Cortils

El sol va per dins
Cinema Catalunya de Terrassa, Festival TNT, 10 d’octubre de 2020

Enmig d’un fort aplaudiment s’encenen els llums del Cinema Catalunya de Terrassa i una corrua d’infants, nerviosos i satisfets, surt a saludar: era l’estrena mundial de la seva creació!

El TNT estrena direcció i amb ella apareixen noves propostes. Marion Betriu té el repte de dirigir aquest Festival enmig d’una pandèmia que l’obliga a replantejar-se els formats habituals. Sembla doncs un bon moment pel canvi que afavoreix l’aparició de projectes tant especials com El sol va per dins.

Amb l'objectiu d'obrir el festival a la ciutat, fent que la gent de Terrassa se’l faci encara més seu, apareixen noves col·laboracions amb entitats locals com ara l’Esplai Tremola dels afores de la ciutat, que juntament amb el col·lectiu Nyamnyam, amb Iñaki Alvarez i Ariadna Rodríguez al capdavant, tenen l'oportunitat de participar al TNT i ho fan amb un propòsit clar: gravar una pel·lícula i veure-la projectada a la pantalla del Cinema Catalunya del centre de Terrassa.

Així és com neix el projecte audiovisual El sol va per dins, de la imaginació dels infants dels barris de Montserrat, Torre-sana i Vilardell. Després d’un llarg confinament es trobaven per fi a l’esplai aquest estiu, i és aquí on creen aquesta història al voltant d’un monstre que, com queda palès a la filmació, tothom se l'imagina al seu gust: amb els ulls fets de números o les cames extremadament llargues, per exemple. I és que aquest és un projecte que dona veu als infants, que creen lliures del judici que ens autocensura quan ja som més grans i els monstres que ens imaginem són d'una altra textura, com ara la por o els tentacles del poder... El sol va per dins és un collage fet de moments de brillant espontaneïtat amb el fil condutor d'una història d'amistat, d'aquella amistat que pot abatre el monstre i aconseguir el retrobament de la colla, en aquest cas formada per Makhmoudan Faye, Modou Ba, Annibal Gómez, Saad Rigaa, Aslam Mouna, Widjan el Koudri, Faty Ba, Soda Mbaye, Minerva Ruiz, Lola Jimenez, Xavi Gómez i Sara Gallardo.

Som davant d'una aposta d’arrelament a la ciutat i al festival de Noves Tendències de Terrassa que any rere any ens segueix oferint una varietat d'espectacles genuïns i molt necessaris.

Joana Cortils
@joanacortils