Tula

informació obraSinopsi:

Tornen una de les companyies més emblemàtiques del festival. Després de TijuanaVeracruz i Santiago Amoukali, el grup mexicà Lagartijas tiradas al sol arriba per presentar-nos la nova entrega del seu projecte sobre la democràcia a Mèxic, des del 1965 fins al 2015. Una investigació dividida en 32 parts —com els estats que té la república mexicana— sobre les idees que sustenten l’ideal democràtic i les experiències que en produeix la implementació. Ara presenten Tula, una instal·lació creada seguint el model d’una confessió. Un secret compartit amb un petit grup d’espectadors.


Crítica: Tula

15/11/2019

Il·luminació obscura

per Aliou Diallo

TulaSala La Planeta, 26 d’octubre de 2019

Fotografia extreta de la web de Temporada Alta

Des de Mèxic ens arriba una proposta trencadora, que s’erigeix amb un clar propòsit reivindicatiu. La companyia Lagartijas Tiradas al Sol torna a Temporada Alta i ho fa oferint als espectadors i a les espectadores la possibilitat de viure una experiència única: una instal·lació a través de la qual retraten la realitat del seu país, com ja ho havien fet en ocasions anteriors, aquest cop ens apropen a vivències patides pels habitants de la ciutat de Tula de Allende.

A Tula, l’espectador és un confident. En entrar a veure l’obra es compromet a no revelar el que està a punt de viure, i ratifica el compromís en sortir de la instal·lació; entre un punt i l’altre viu una exhibició que  juga amb el desconeixement que té de la situació que presenta, experimenta sensacions construïdes des del minimalisme, amb una pantalla, cinc punts de llum, una màquina de fum, unes plaques disposades en set columnes sobre les quals es troben mapes, objectes i poesia que, plegats, vehiculen missatges que l’espectador necessita ordenar per comprendre el relat que amaguen.

En efecte, l’espectador surt de l’obra amb la necessitat de saber més sobre el que acaba de viure, i és que Tula no va ser pensada per il·luminar-nos i resoldre’ns els dubtes, sinó per promoure que busquem saber-ne més, i que relacionem el que descobrim amb la nostra pròpia realitat, fent-nos preguntes sobre el sentit de la democràcia, la garantia de drets, la tutela judicial, la reparació i l’empatia.

Aliou Diallo@aliualidos