No tan sapiens

informació obraCompanyia:
non Sin Tri
Sinopsi:

Tres criatures surten d'una letargia, es troben en un futur distòpic on conviuen amb el plàstic. Intenten donar vida a l'esquelet d'una gran balena amb què conviuen i juguen. Van deixant-se emportar pels seus desitjos lligats a l'abús del plàstic que acaba per envair i apoderar-se del món que els envolta.Una paròdia de la humanitat mitjançant un llenguatge poètic i suggeridor.

A través d'un univers plàstic, una dimensió aquàtica una mica màgica i les criatures que moren la seva escena, explorem a les nostres deixalles, des de la comicitat i l'expressivitat del moviment. Parlem de la nostra realitat des de la fantasia compartint un món imaginari a través de la ironia, l'absurd i un to bufonesc. Una estructura d'una balena d'àmplies dimensions posa en evidència el contrast entre l'artifici que supura l'humà i la naturalesa salvatge de què depenem. Ens ubiquem en un entorn marí per transmetre atmosferes, situacions i emocions, que evoquin reflexions al voltant del nostre estil de vida des d'un velat prisma ecologista.

No tan sapiens és una paròdia de la humanitat presentada amb un llenguatge poètic i suggeridor que parteix del circ, és una reflexió sobre el nostre estil de vida des d’una mirada ecologista.

Crítica: No tan sapiens

22/04/2024

Invasions i altres residus capitalistes

per Azucena Moya

No tan sàpiens

La Sala del Centre Recreatiu de Cassà de la Selva, 13 d'abril de 2023

Primera premissa: Un món establert en el consum, que mai deixa de produïr i créixer.

Segona premissa: Una illa inerta feta de plàstic que conviu amb un món orgànic i viu.

Tercera premissa: Una balena que intenta sobreviure a la invasió de deixalles en el medi marí.

Quarta premissa: Éssers que muten i es transformen en ciborgs adaptats al plàstic.

 

La companyia de circ Nonsintri presenta la seva creació No tan sàpiens, un espectacle de corda llisa, portes acrobàtics amb monocicle i malabars que ens submergeix en una distòpia ecologista per a tots els públics.

 

Life in plastic is fantastic

Amb tocs d’humor i d’ironia l’espectacle tracta a grosso modo tres de les problemàtiques més urgents, segons la WWF, causades pels residus de plàstic. En primer lloc, per exemple, les illes de plàstic que suren als oceans i mars del planeta i que, en alguns casos, mesuren tres vegades més superfície que el territori francès. En segon lloc, els residus de plàstic que acaben afectant a totes les espècies marines. I, per acabar, la ingesta de microplàstics que patim els humans. Sí! microplàstics que van a parar dins del nostre cos. La WWF diu que una persona ingereix uns 21 grams de microplàstics al mes.

Amb aquest context ecològic podem fer una capbussada a l'imaginari post-apocalíptic que ens presenta Nonsintri. La companyia de circ proposa una versió del món submarí colonitzat pels plàstics. Les artistes juguen entre una proposta forta tècnicament i la presència teatral que desenvolupa la dramatúrgia de la peça. Les imatges al voltant d’una balena gegant amb la qual interactuen, ens condueixen cap a una reflexió sobre el sistema capitalista, que ha utilitzat i explotat els recursos naturals i els éssers vius.

El seu llenguatge, a vegades poètic i suggerent, a vegades més directe i rockandroller, esdevé una crida a l’acció per grans i petits. Quin consum fem dels plàstics d’un sol ús? Com gestionem les nostres deixalles? L’espectacle ens fa reflexionar sobre la naturalitat amb la qual consumim plàstics i com aquests formen part de la nostra quotidianitat, però també ens mostra la possibilitat de prescindir-ne.


Azucena Moya