Tres criatures surten d'una letargia, es troben en un futur distòpic on conviuen amb el plàstic. Intenten donar vida a l'esquelet d'una gran balena amb què conviuen i juguen. Van deixant-se emportar pels seus desitjos lligats a l'abús del plàstic que acaba per envair i apoderar-se del món que els envolta.Una paròdia de la humanitat mitjançant un llenguatge poètic i suggeridor.
A través d'un univers plàstic, una dimensió aquàtica una mica màgica i les criatures que moren la seva escena, explorem a les nostres deixalles, des de la comicitat i l'expressivitat del moviment. Parlem de la nostra realitat des de la fantasia compartint un món imaginari a través de la ironia, l'absurd i un to bufonesc. Una estructura d'una balena d'àmplies dimensions posa en evidència el contrast entre l'artifici que supura l'humà i la naturalesa salvatge de què depenem. Ens ubiquem en un entorn marí per transmetre atmosferes, situacions i emocions, que evoquin reflexions al voltant del nostre estil de vida des d'un velat prisma ecologista.
No tan sapiens és una paròdia de la humanitat presentada amb un llenguatge poètic i suggeridor que parteix del circ, és una reflexió sobre el nostre estil de vida des d’una mirada ecologista.
No tan sàpiens
La Sala del Centre Recreatiu de Cassà de la Selva, 13 d'abril de 2023
Primera premissa: Un món establert en el consum, que mai deixa de produïr i créixer.
Segona premissa: Una illa inerta feta de plàstic que conviu amb un món orgànic i viu.
Tercera premissa: Una balena que intenta sobreviure a la invasió de deixalles en el medi marí.
Quarta premissa: Éssers que muten i es transformen en ciborgs adaptats al plàstic.
La companyia de circ Nonsintri presenta la seva creació No tan sàpiens, un espectacle de corda llisa, portes acrobàtics amb monocicle i malabars que ens submergeix en una distòpia ecologista per a tots els públics.
Amb tocs d’humor i d’ironia l’espectacle tracta a grosso modo tres de les problemàtiques més urgents, segons la WWF, causades pels residus de plàstic. En primer lloc, per exemple, les illes de plàstic que suren als oceans i mars del planeta i que, en alguns casos, mesuren tres vegades més superfície que el territori francès. En segon lloc, els residus de plàstic que acaben afectant a totes les espècies marines. I, per acabar, la ingesta de microplàstics que patim els humans. Sí! microplàstics que van a parar dins del nostre cos. La WWF diu que una persona ingereix uns 21 grams de microplàstics al mes.
Amb aquest context ecològic podem fer una capbussada a l'imaginari post-apocalíptic que ens presenta Nonsintri. La companyia de circ proposa una versió del món submarí colonitzat pels plàstics. Les artistes juguen entre una proposta forta tècnicament i la presència teatral que desenvolupa la dramatúrgia de la peça. Les imatges al voltant d’una balena gegant amb la qual interactuen, ens condueixen cap a una reflexió sobre el sistema capitalista, que ha utilitzat i explotat els recursos naturals i els éssers vius.
El seu llenguatge, a vegades poètic i suggerent, a vegades més directe i rockandroller, esdevé una crida a l’acció per grans i petits. Quin consum fem dels plàstics d’un sol ús? Com gestionem les nostres deixalles? L’espectacle ens fa reflexionar sobre la naturalitat amb la qual consumim plàstics i com aquests formen part de la nostra quotidianitat, però també ens mostra la possibilitat de prescindir-ne.
Azucena Moya