Paquito forever

informació obraDirecció:
Victor Alvaro
Composició musical:
Gerard Alonso (música), Fran Arráez (lletres), Frank Capdet (lletres), Joan Vázquez (lletres)
Direcció Musical:
Gerard Alonso
Coreografia:
Bealia Guerra
Intèrprets:
Joan Vázquez
Sinopsi:

PAQUITO FOREVER està basat en la història real de Paco Alonso, bailaor, cantaor, actor i transformista català que va començar la seva carrera al Paral·lel als anys 50 i va recórrer tot el món ballant i cantant amb les  revistes més famoses, els ballets més aclamats i els artistes més emblemàtics d’aquells temps; instal·lant-se a Nova York i vivint la vida amb una llibertat que aquí a la seva terra no podia tenir.

Finalista a espectacle musical al Premi de la Crítica 2017

Crítica: Paquito forever

04/11/2017

Joan Vázquez “pisa fuerte en su tablao”

per Nil Martín

Paquito Forever Almeria Teatre, 1 de novembre de 2017 [caption id="attachment_952" align="aligncenter" width="500"] © Gataro Barcelona[/caption]

Arriba a l’Almeria Teatre, tres anys després de la reposició de Flor de Nit,  Paquito Forever, un musical, creat per Gerard Alonso i Fran Arráez i dirigit per Víctor Álvaro, que homenatja Paco Alonso, ballarí, cantaor, actor, transformista i artista que va treballar arreu del món, de Nova York al Paral·lel, passant per Madrid i Dinamarca. A casa nostra, és conegut principalment per haver encarnat el personatge de Paquito (que no deixava de ser el seu alter ego) al musical Flor de Nit de Dagoll Dagom, l’any 1992.

Aquell artistàs és interpretat a Paquito Forever per un altre artistàs, Joan Vázquez, que va ser Paquito en la recent versió de Flor de Nit, el cabaret (2014-2016). Vázquez és probablement un dels millors actors del teatre musical actual a Catalunya, i en aquest biopic fa un dels grans papers de la seva carrera. Ha aconseguit donar vida a Paco Alonso sense caure en la imitació o la paròdia, defensa totes les cançons de meravella, i la seva interpretació aconsegueix fer-nos petar de riure, però també colpir-nos en els episodis més durs de la vida del personatge. L’única cosa en què no acaba de ser precís és en la dicció: amb l’accent andalús que fa servir, pot ser que el públic perdi algunes paraules, sobretot en les cançons.

Vázquez està acompanyat només del pianista i compositor Gerard Alonso, que ha creat una música bonica però que no s’enganxa. El resultat és més un acompanyament  musical que un conjunt de peces mestres, la qual cosa no és negativa, ja que així no roba protagonisme al personatge de qui es parla.

La història de Paco Alonso, teatralitzada però real, és tan apassionant que ens atrau des del principi, encara que no haguem tingut la possibilitat de conèixer el personatge real. I és que, amb l’excusa d’explicar-nos una vida, el monòleg ens parla de franquisme, de repressió, i de la llibertat de poder ser qui volem ser. Es tracta d’una peça documental en clau humorística, que inclou també algunes frases del Paquito de Flor de Nit (als fans del musical, els agradarà saber que l’obra comença amb la mítica cançó de “L’ofici de la dona”). L’espectacle absorbeix per moments, i té un final molt bonic (no marxeu després dels aplaudiments!), però també és cert que no aconsegueix mantenir l’interès durant els 85 minuts de durada, en què hi ha alguns alts i baixos en el ritme i escenes que potser no acaben d’encaixar en la trama, com ara el moment en què Vázquez interpreta “Somewhere over the rainbow” de The Wizard of Oz i perd misteriosament l’accent andalús.

Amb tot, Paquito Forever és una de les propostes musicals de petit format més interessants del moment, executada amb nivell i que emocionarà tant els qui van conèixer Paco Alonso com els qui no en saben res, els quals descobriran un personatge únic.

Nil Martín @Nil_ml