Trópico de Covadonga

informació obraSinopsi:

A partir de la invenció d'aquest tròpic asturià i en connexió amb la natura i el món rural, Rodrigo Cuevas s'allunya de les visions etnocentristes per fixar-se en les persones que ens transmeten els coneixements i els valors de la comunitat i ens fan mirar el passat d'una forma romàntica i idealitzada. Una mirada humanista que posa en valor els vincles intergeneracionals, la bellesa i la llibertat sexual. Un espectacle centrat en el concepte del temps i els cicles anuals, plantejat com un cançoner popular contemporani que recorre a l'electrònica, l'humor, la performance i els codis musicals actuals per narrar les històries eternes que proporciona el folklore. Un cant a la saviesa ancestral a mode d'antídot contra el desastre hiperrealista i superb de la societat contemporània.


Crítica: Trópico de Covadonga

26/09/2019

Justícia poètica contra l'oblit

per Anna Molinet

Trópico de CovadongaFira Tàrrega, 8 de setembre de 2019

© El Cohete

Al col·legi de Sant Josep ens trobem amb una de les propostes més potents de Fira Tàrrega, malgrat sigui alhora una de les peces menys “de carrer” (espai cobert i amb graderia a la italiana). Es tracta de Trópico de Covadonga, una creació de Rodrigo Cuevas. Ens presenta un format força clàssic de concert, però on també hi ha una presència performàtica important. Entre una cançó i altra, interpel·la al públic i el fa partícep de l’espectacle.

Ell mateix s’autodenomina agitador folclòric, una definició molt encertada, ja que ens trobem davant d’un artista que mesclant folclore espanyol (en especial asturià) i música electrònica ha creat el seu propi imaginari, on ens convida a entrar.

Les cançons, a banda de ser una amalgama perfecta de diferents gèneres, tenen una alta càrrega històrica i reivindicativa, homenatjant a figures que van protagonitzar petites grans revolucions i que han quedat en l’oblit. En les seves pròpies paraules: "ja que no es va fer justícia en el seu moment, sento que com a mínim aquestes persones mereixen justícia poètica"

En resum, ens trobem amb un espectacle molt ben teixit, ple de color a nivell musical i que emociona. Una crida a viure la vida de manera diversa i lliure.

Anna Molinet@Annafase_