A partir de la invenció d'aquest tròpic asturià i en connexió amb la natura i el món rural, Rodrigo Cuevas s'allunya de les visions etnocentristes per fixar-se en les persones que ens transmeten els coneixements i els valors de la comunitat i ens fan mirar el passat d'una forma romàntica i idealitzada. Una mirada humanista que posa en valor els vincles intergeneracionals, la bellesa i la llibertat sexual. Un espectacle centrat en el concepte del temps i els cicles anuals, plantejat com un cançoner popular contemporani que recorre a l'electrònica, l'humor, la performance i els codis musicals actuals per narrar les històries eternes que proporciona el folklore. Un cant a la saviesa ancestral a mode d'antídot contra el desastre hiperrealista i superb de la societat contemporània.
Trópico de CovadongaFira Tàrrega, 8 de setembre de 2019
Al col·legi de Sant Josep ens trobem amb una de les propostes més potents de Fira Tàrrega, malgrat sigui alhora una de les peces menys “de carrer” (espai cobert i amb graderia a la italiana). Es tracta de Trópico de Covadonga, una creació de Rodrigo Cuevas. Ens presenta un format força clàssic de concert, però on també hi ha una presència performàtica important. Entre una cançó i altra, interpel·la al públic i el fa partícep de l’espectacle.
Ell mateix s’autodenomina agitador folclòric, una definició molt encertada, ja que ens trobem davant d’un artista que mesclant folclore espanyol (en especial asturià) i música electrònica ha creat el seu propi imaginari, on ens convida a entrar.
Les cançons, a banda de ser una amalgama perfecta de diferents gèneres, tenen una alta càrrega històrica i reivindicativa, homenatjant a figures que van protagonitzar petites grans revolucions i que han quedat en l’oblit. En les seves pròpies paraules: "ja que no es va fer justícia en el seu moment, sento que com a mínim aquestes persones mereixen justícia poètica"
En resum, ens trobem amb un espectacle molt ben teixit, ple de color a nivell musical i que emociona. Una crida a viure la vida de manera diversa i lliure.
Anna Molinet@Annafase_