El Avaro

informació obraSinopsi:

"El Avaro es una de las obras maestras de Molière y uno de sus últimos textos. Este viejo vive aterrorizado por un miedo obsesivo: que le roben el baúl donde ha ocultado su tesoro. Desconfía de todos, incluso de sus hijos... La trama sucede en París. Los nombres originarios en francés se han cambiado en algunos de los personajes. Leonor (hija del avaro) está enamorada de Froilán, un joven al servicio de su padre como encargado, y Cleanto (hijo de Harpagón) quiere casarse con Belisa, una joven que vive con su madre a punto de ser desahuciadas... por el propio avaro".

Crítica: El Avaro

13/06/2023

La comèdia del passat

per Joana Jané Tarragó

EL AVARO, de Molière

Llinars del Vallès, 16 d'abril de 2023

 Amb motiu dels 400 anys del naixement de Molière, Atalaya Teatro recupera una de les seves comèdies i la porta a escena en un format atrevit per la contemporaneïtat. En un moment en què el teatre cada cop més pretén apropar-se a les noves formes, Atalaya Teatro un cop més s’afronta a un clàssic sense voler modificar-ne els significats. La seva interpretació no tan sols et parla d’una història, sinó que et mostra l’època en què va ser escrita, l’imaginari del públic, què era el que els feia riure i quines eren les seves preocupacions. Es tracta d’una comèdia crítica que, tot i estar ambientada al segle XVII, permet fer un munt de paral·lelismes amb qüestions més actuals.

La interpretació és àgil i la construcció dels personatges impressionant. Cadascun està caracteritzat especialment, amb unes formes excèntriques i versemblants alhora. El dinamisme de la proposta d’interpretació física i la combinació amb una escenografia plena de portes, dona joc a l’espai i et situa ràpidament en llocs diferents. Les parts musicals no molesten, al contrari: la seva incorporació a l’escena no és del tot natural, però estan justificades i exposen una part de la història, alhora que són coherents amb les construccions dels personatges.

Un cop més, Atalaya Teatro proposa un teatre atrevit, dinàmic, coherent i compromès amb la història del teatre i els contextos de les seves obres. Tanmateix, per poder-la seguir i gaudir de forma amena, necessites entrar en l’imaginari de l’època i reduir les contradiccions morals i ètiques que es contraposen en l'actualitat.

Joana Jané Tarragó