Pa amb tomàquet, el demà

informació obraCompanyia:
Application Rejected
Sinopsi:

Què faries en un món sense pa amb tomàquet?

Després d’un president a la fuga, unes eleccions generals accelerades i un nou partit polític al govern, entren en vigor una sèrie de lleis indignants pels drets humans universals i el pa amb tomàquet queda prohibit a tota Catalunya.

Camions i camions plens de tomàquets de sucar abandonen les terres catalanes, a partir d’ara, el pa, amb oli o crema d’all. Això provoca manifestacions i protestes, que comencen en accions pacífiques de desobediència civil fins que acaben en una guerra sense nom.

Pa amb Tomàquet, el demà, és la sàtira d’una societat que ja no sap on té les prioritats, una balada a la demagògia i al populisme, un bram a l’absurditat i a la més fosca veritat, que només els bufons i uns titelles amb llengües àcides hi poden fer front.

Crítica: Pa amb tomàquet, el demà

04/03/2024

Les tomaqueres seran sempre nostres

per Maria Pujol

Pa amb tomàquet, el demà

El Maldà, 27 de febrer de 2024

Enfilem l’escalinata i entrem en un Maldà que sembla haver-se congelat a mitja mudança. Una bastida, quadres tapats amb plàstics i lones i un ambient carregat de pols i fum. És així com Application Rejected visualitza una hipotètica Catalunya Independent?

Natàlia MasCharlie MillsRubén Lunares Jana Serra ens citen en una imaginària Catalunya lliure on l’arbitrarietat de les decisions polítiques del nou govern ha portat el país a rebre una de les sentències més fortes mai imaginades: la prohibició del pa amb tomàquet. Aquesta notícia, amb potencial d’esdevenir la guspira d’una gran revolta, fa néixer moltes preguntes. Com reaccionarà la població catalana davant una injustícia d’aquestes proporcions? Deixarem trepitjar-nos un dret tan fonamental com és gaudir del nostre àpat més identitari?

La companyia ens avisa que és una funció relaxada (pel tema ho necessitem, penso de seguida) i ens convida a formar part d’un deliri col·lectiu enèrgic, sense pauses i sense treva. Un desplegament de recursos escènics diversos en forma de projeccions, titelles, un cap gros i l’Spider-man. No podem negar que és bastant fidedigne el retrat que fan del nostre estimat país. Amb la història d’una jove rebel com a fil conductor, vivim l’escalada del conflicte social que es deriva de l’absurda prohibició del pa amb tomàquet. Revolta moderna amb mecanismes contemporanis, que a tots i totes ens ressonen familiars. Des de la guerra a les xarxes fins a l’ocupació de les places. La figura d’un govern opressor contra un poble rebel. El poder enfrontat amb la llibertat.

Application Rejected aconsegueix fer-nos riure d’allò que hem sigut i d’allò que ens pensàvem ser, i a través de la revolta tomaquera aconsegueix dignificar una lluita identitària que actualment ens costa abraçar. Honestedat sensible, autocrítica i un públic còmplice que està a la butxaca dels intèrprets de la primera a l’última escena. Fins al 19 de març, al Maldà: protegim les nostres tomaqueres.

Maria Pujol Cortada

@mariapuco_