Drive Your Plow Over the Bones of the Dead

informació obraDirecció:
Simon McBurney
Companyia:
Complicité
Sinopsi:

Complicité, aclamada internacionalment, torna amb un nou espectacle després d’una absència de sis anys als escenaris catalans. Arriben amb una adaptació de la controvertida novel·la d’Olga Tokarcuzk, barreja de thriller, comèdia i manifest ecològic. Tot localitzat en una petita població de muntanya on moren en misterioses circumstàncies els membres d’un club de caça.

Crítica: Drive Your Plow Over the Bones of the Dead

10/11/2023

Moviment interior

per Aitana Pérez Navarro

Drive Your Plow Over the Bones of the Dead

Teatre Municipal de Girona, 2 de novembre


El tigre(fragment), William Blake

Tigre, tigre, que t'encens en llum
pels boscos de la nit
quina mà immortal, quin ull
va poder idear la teva terrible simetria?

En quines profunditats distants,
en quins cels va cremar el foc dels teus ulls?
Amb quines ales va gosar elevar-se?
Quina mà va gosar prendre aquest foc?


Si llegíssim més Blake entendríem millor aquest món. O això ens diu "Drive Your Plow Over the Bones of the Dead". Basada en la novel·la d'Olga Tokarcuzk, la gran companyia anglesa Complicité ens endinsa en una posada en escena que barreja thriller, ecologisme i que mostra tocs de comèdia trencant amb la quarta paret.

Sobre l'escenari del teatre municipal de Girona vam tenir l'oportunitat de conèixer la història d'un petit poble en el qual diversos veïns han mort en misterioses circumstàncies. Amanda Hadingue és la protagonista d'aquesta obra i amb el seu personatge, Janina, ens va descobrint la història del poble i de les seves gents. A poc a poc, "Drive Your Plow Over the Bones of the Dead", fa que en endinsem més en l'entorn de la protagonista el qual, guiat pels planetes i els astres, es va tornant cada vegada més inquietant i interessant. La posada en escena convida a l'acte-reflexió i ens fa pensar en si és adequada la forma en la qual tractem al món.

Crear una essència tan màgica sobre un escenari no és fàcil i menys que sigui d'una qualitat tan elevada com aquesta. Penso que és important felicitar a Rae Smith, amb una escenografia i un vestuari que acompanyen tota l'estona la història i que ens transporten al món de l'Olga; Paule Constable, que s'encarrega del disseny d'il·luminació, que juga d'una manera molt potent durant tota l'obra; Christopher Shutt, que ha fet el disseny de so junt a Dick Straker i Mark Morreau, que s'han encarregat del disseny de vídeo que acompanya tota l'estona al joc teatral. Tots ells juntament amb el director Simon McBurney han fet possible que veient aquesta obra s'encengui alguna cosa en el nostre interior.

"Drive Your Plow Over the Bones of the Dead" genera màgia sobre escena i en el nostre interior.


Aitana Pérez Navarro