Life. Hui Basa

Teatre | Nous formats

informació obra



Producció:
Hui Basa
Dramatúrgia:
Lali Álvarez
Direcció:
Lali Álvarez
Sinopsi:

Després del working progress presentat al Grec Festival, s'estrena la versió escènica per a grups reduïts de Life.


Us imagineu una nit al voltant de l’últim arbre viu de la Terra? Una passejada pel Jardí Botànic esdevé l’embrió d’un futur espectacle de teatre documental que ens parla sobre la nostra vinculació amb el planeta.

Segons l’ONG Global Witness, en els darrers quinze anys, més de 1.500 activistes mediambientals han estat assassinats al món. Una persona assassinada cada dos dies. La xifra s’ha duplicat en els darrers dos anys. El 40% d’aquestes persones són indígenes, i moltes lluitaven per protegir els seus boscos, uns boscos que són vitals per a la supervivència de les espècies. Com ho fem per recuperar la vida? Com assumim la finitud dels cossos? Com polititzem la vida? Com recordem que estem vinculats a la Terra? L’espectacle que prepara Lali Álvarez i que s’havia de veure inicialment durant el Grec 2020 Festival de Barcelona es fa aquestes preguntes. Algunes us les plantejaran durant aquesta passejada que, ara que el muntatge escènic de Life ha quedat temporalment aturat, es converteix en un procés de recerca escènica obert al públic, un primer pas en la construcció de l’espectacle que veurem en un futur pròxim.

És una creació de Lali Álvarez i el col·lectiu escènic Hui Basa. Ja van treballar plegats en espectacles com RagazzoBarcelona (contra la paret)Mateix dia, mateixa hora, mateix llocDisseny Hug i Tha Tzpar (Lespera). I sempre estan interessats a explorar els territoris fronterers entre la ficció i la realitat, i a oferir anàlisis crítiques sobre la societat i la política.

Una coproducció del Grec 2020 Festival de Barcelona i Hui Basa.

 

L'entrada és lliure però és imprescindible que feu reserva! 

La companyia Hui Basa us demana que arribeu al Jardí Botànic de Barcelona (Doctor Font i Quer s/n) 15 minuts abans de l'hora indicada a la reserva i que porteu, en la mesura del possible, el vostre telèfon mòbil amb la bateria carregada. 

Per aquè aquesta experiència sigui el més sostenible possible, vosaltres sou una peça clau. Us recomanem accedir al Jardí Botànic amb els busos 150, 45 o 13 o bé, en metro, des de plaça d'Espanya i/o Poble Sec. Venir caminant o en bicicleta també són opcions fantàstiques i gaudireu del passeig previ per la muntanya de Montjuïc! 

Caminant cap a 'LIFE' és un recorregut totalment accessible i permet mantenir la distància de seguretat d'1,5m. Igualment, es recomana utilitzar la mascareta en aquells moments de més proximitat amb la resta d'espectadors i espectadores.

Crítica: Life. Hui Basa

25/01/2021

Obrir el meló

per Marta Duran

LIFE (de cómo los árboles nos salvaron la vida)
Antic Teatre, 14 de gener de 2021

La nova obra de la companyia Hui Basa ens demana de tocar de peus a terra. De treure’ns les sabates i els mitjons i enfonsar els dits en el tou de terra que presideix l’escenari. I de parlar de les atrocitats que passen dia sí i dia també en el nostre planeta.

Se’ns proposa un dispositiu teatral relativament simple: un ritual que on enfrontar-nos amb la realitat i parlar d’aquelles pors –el món s’acaba– en una penombra intimista. A poc a poc, les interaccions entre les performers s’aniran recargolant per donar veu als morts i al futur que ha de venir ­–una escletxa d’esperança i un recordatori de què ens hi estem jugant, referent al futur del nostre planeta.

El decorat és ben simple i efectiu –terra i llums càlides escampades per la sala– i ens introdueix ben feliçment en el ritual. L'obra és esquitxada per moments ben lúcids, que s'insereixen com llavors d'un futur per explorar: els hipnòtics moviments de l'actriu i ballarina Alba Sáez formant un tot amb la terra i la veu i espai de l'arbre que neix – els éssers no-humans passen a ser personatges de ple dret. L'obra és un conjunt de pistes de com podríem explorar un teatre ecologista.

És refrescant i urgent que les obres que tractin aquesta temàtica prenguin un rol cada vegada més important en el nostre dia a dia. I aquest projecte d’Hui Basa obre aquest meló de manera clara i directa. L'obra segueix la línia creativa de teatre documental i experimental d'aquesta companyia, immergint-se en el tema de la crisi climàtica i apropant-la d'una manera més orgànica i directa que el teatre documental més tradicional.

La pregunta que em venia al cap, però, un cop acabada l'obra, és: a qui va dirigida aquesta obra? Algunes vegades el to recordava al del sermó, d'intentar convèncer als ja convençuts. Apel·lacions de caràcter personal i catastrofista obrien la peça –una decisió que potser discutiria. Com a espectadora, la sensació era que l'obra peca d'un optimisme gairebé naïf:

potser la gent no ho sap encara, no ha empatitzat encara de manera suficient. Crec que potser és aquest "encara" el que s'hauria de repensar.

Però, més enllà d'aquesta lectura, el que és innegable és que aquesta obra és un terreny fèrtil, ple de llavors d'un món que (esperem!) neixi aviat. Un món amb una cultura més conscient i coherent –per exemple el dossier de l'obra marca unes bones pràctiques que haurien de passar a ser el nou mínim pel que fa a estàndards ecològics.

M'agradaria veure aquest projecte seguir creixent, arrelant-se, qüestionant-se i escoltant el públic en el seu silenci. Potser buscar més endins de les pors que tots –humans i no-humans– compartim seria el camí a seguir.

Marta Duran
@mduranar