Accions de resistència

informació obra


Aquest espectacle forma part de l'Itinerari Recomana
Premis BBVA de Teatre 2020

Artista multidisciplinar, productora i gestora cultural, Susana Barranco treballa indistintament en el món audiovisual i en el teatre. Els seus treballs documentals tenen un marcat caràcter social. En col·laboració amb Marta Galán, el 2018, va estrenar Accions de resistència a l’Antic Teatre: un espectacle unipersonal híbrid en el que ens presenta una distòpia on es barregen creació documental, text i espai escènic. A mig camí entre la realitat i la ficció, l’espectacle és una reflexió crítica sobre el sistema econòmic mercantilista que habitem i alimentem. L’actriu i directora ens proposa quatre accions per impugnar el sistema: parir, caminar, no produir i morir. Quatre “accions de resistència” que a l’ensems creen lligams interpersonals per combatre les relacions de compravenda en les que ens sentim immersos.


Direcció:
Susanna Barranco
Ajudantia de direcció:
Marta Galán
Interpretació musical:
Cristian Mira
So:
Cristian Mira
Il·luminació:
Ana Rovira
Composició musical:
Jofre Horta
Sinopsi:

Accions de resistència mostra la distopia d’una possible societat futura on néixer, viure, treballar i morir esdevenen una peça més de l’intercanvi mercantil.  A l’obra es barregen la creació documental, l’espai escènic i el text, creant una atmosfera postdramàtica que se situa entre la realitat i la ficció.

Accions de resistència és una crítica i una reflexió sobre la incertesa a la qual estem sotmesos, i sobre el tipus de sistema econòmic que habitem i fem créixer. És una crítica a l’ordre mercantil a través de quatre accions de resistència: parir, caminar, no produir i morir. En una societat on l’eix vertebrador és el capital, la resistència a les regles imposades pot contribuir a crear llaços de reciprocitat entre nosaltres.

Crítica: Accions de resistència

18/11/2019

Parlant des del futur

per Eva Campos

Accions de resistènciaEspai Brossa (Barcelona), 31 d'octubre de 2019

Foto extreta del lloc web de Susanna Barranco

En Jaques Attali diu que “Tota predicció és, principalment, una reflexió sobre el present” i la Susanna Barranco respon això amb “m’ho menjo tot, m’ho foto tot, m’ho bec tot, m’oposo a tot”.

Marta Galán i Susanna Barranco elaboren una segona versió de Breu història del futur / Autoficció on se’ns parla directament de ser partícips d’unes accions de resistència contra un control social que ens fa perdre la nostra humanitat, on passem a ser objectes productius i no pas nosaltres mateixes… 

Accions de resistència ens situa l'any 2054. Ens mostra una distopia futurista no gaire llunyana del present, ja que entrem en un món marcat pels efectes del canvi climàtic, la mercantilització extrema, la divisió de classes i el control de la població… conceptes que avui dia, efectivament, ja estan presents a la nostra societat.

Aprofitant el seu coneixement audiovisual, especialment en el documental, la Susanna Barranco dota de veracitat aquesta peça. Ens fa creure des del primer minut que estem situades 45 anys en el futur, que tot el que veiem és un procés registrat d’una situació existent. Tot i haver-hi elements sobre l’escenari que en un principi ens semblen inconnexos, a poc a poc, tot agafa sentit i llavors entenem la poesia visual i de la vida de la qual la protagonista ens parla tota l’estona.

Es tracta doncs d’una performance teatral, clara i directa que barreja actuació, vídeo i música en viu. Hi ha una bona dinàmica entre moments frenètics, de molt de text i exacerbació, amb moments més tranquils, fins i tot tristos, que ens donen la sensació que tot passa en menys d’una hora. És increíblement natural i ens enganxa al seu moviment de resistència, de la qual, segurament moltes de les presents, hi estaríem d’acord.

“Avui, ja ho he dit abans però cal recordar-ho, és vint-i-quatre d’octubre de l’any dos mil cinquanta-quatre…”

Eva Campos Suárez @evinawer