Passejada mística

Estudi per a pandereta
Festival Sismògraf d’Olot, 21 d’abril de 2018

Ens trobem al Museu dels Sants d’Olot, indret intrigant que manté expectants totes les persones que estem pujant per les escales, estretes i fosques. Societat Doctor Alonso està a punt de començar un trajecte itinerant de la mà de Tomàs Aragay, que ens fa d’amfitrió.

Estudi per a pandereta és un passeig intrínsec banyat de misticitat que ens trasllada des de converses entre Antoni Tàpies i Jose Ángel Valente acompanyats de sons inhòspits d’un micròfon refregat sobre les sis cordes d’una guitarra clàssica i a voltes les ungles de Tirso Olive grapejant-ne la caixa de ressonància fins a textos de San Juan de la Cruz. Tot endinsant-nos en les entranyes del museu els rajos de llum que travessen els vitralls llisquen sobre la sonoritat salvatge i l’olor de resclosit de les estances. Més tard, a la terrassa, Sofía Ascencio ens delita amb moviments aquosos, que ens recorden a un ocell, creant un diàleg intrigant amb la seva pandereta que acaba transformant-se-li en el propi rostre.

Si más vivo más muero, y muero porque no muero. Floten dissonants les paraules de Sant Juan de la Cruz entre escultures de sants mutilades a mida humana que duen penjats del coll, com a penitents, els membres esquarterats pel pas del temps. Tots els sentits es concentren en trobar Ascencio i Olive en l’estança. Sentim els sons enigmàtics de la veu i la guitarra però no és fins més tard que els descobrim amagats entre les figures.

Contrastant amb la intensitat de la jornada, un refrigeri fa florir una enraonia distesa amb Aragay i Ascencio en la que ens transmeten les seves intencions de cercar nous espais amb identitat i singularitat pròpia on poder traslladar la seva creació.

Dolça Alcañiz

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *