Ones

informació obra



Intèrprets:
Ona Beneït
Companyia:
Cia. PakiPaya
Autoria:
Noemí Díaz
Sinopsi:

L’onada social avança, implacable, cap a la realitat virtual. La tecnologia ha entrenat els nostres ulls per mirar sense veure-hi. Som a la darrera cruïlla. Espècie o individus? 

Diuen que la webcam és la nova àgora però, mentrestant, les places s’omplen de terrasses i de pàrquings. Són les contradiccions del nostre temps. És la dictadura del Facebook, la dictadura del Tinder; la barra lliure dels mercats i dels oligopolis. Sense inconvenients, sense pèrdues o remordiments. Un món que agafa una força i una velocitat esfereïdores, sobre-humana i vertiginosa; capaç de prometre’ns, fins i tot, l’amortalitat. Per sort, estem envoltats d’ones: el so, la llum, el magnetisme… I l’amor… És la meravella de la física.

El foc, abans que nosaltres el descobríssim, si cremava, era per amor. I si escalfava… també era per amor.

Crítica: Ones

10/04/2017

Por? Al futur?

per Cèlia Ventura
Ones La Mostra d'Igualada, 1 d'abril de 2017 baixa Hi ha qui creu que les noves tecnologies absorbeixen i treuen la capacitat de socialitzar als més joves i qui creu que aquestes fan tot just el contrari: donen eines per aconseguir mantenir el contacte més fàcilment i així crear vincles més forts. Sigui com sigui el que és segur és que, vulguem o no, ja formen part del nostre dia a dia. L’obra d’Ones no se n’amaga i les incorpora en el monòleg interpretat per Ona Beneït, dirigit per Joan Fullana i escrit per Joan Tomàs Martínez i els altres dos. Així doncs a Ones les xarxes socials (Whatsapp, Facebook, Tinder i Telegram bàsicament) són les eines aliades per fer al públic reflexionar. Mentre fa el seu monòleg l’Ona no s’arriba a despendre del tot del seu mòbil ni a posar-lo en silenci, d'aquesta manera l'obra és interrompuda sovint per poder contestar un missatge o veure un post. És a través d’una projecció que el públic és còmplice de veure tot el que està passant en la seva pantalla: les seves converses, els vídeos que mira o les publicacions a Facebook. Tot plegat acompanyat de molta naturalitat, mostrant-nos així la seva faceta a la realitat i a cada xarxa social. El monòleg de l’Ona busca apropar-se al públic amb intervencions directes a aquest per així explicar d’una manera molt propera experiències seves i la seva opinió. A vegades sembla que hi falti una mica d'ordre però això es deu a que no es busca convèncer la gent perquè pensi d’una manera o arribi a una conclusió, sinó simplement que reflexioni. Que reflexioni sobre on estem arribant com a espècie, els nostres límits, què ens aportarà el futur... I si tot plegat desemboca a la por.