TROIA, una veritable odissea!

informació obraDirecció Musical:
David Costa
Text:
David Costa
Escenografia:
Xavier Erra
Companyia:
Cor de Teatre
Vestuari:
Marta Rafa
Caracterització:
Marta Rafa
Il·luminació:
David Bofarull
So:
Marc Paneque, Joan Carles Ros “Rosky”
Producció:
Somfònics
Autoria:
Philippe Claudel
Direcció:
Guy Cassiers
Sinopsi:

Us atreviu a viure la Ilíada i l’Odissea com mai us les han explicades? Els integrants de Cor de Teatre (Operetta, Allegro…) ens faran viatjar amb les seves veus per alguns dels episodis més representatius i emocionants d’aquests dos poemes èpics, fundacionals de la cultura europea. Reviurem l’Olimp i els seus déus, el rapte d’Helena, la guerra de Troia, acompanyarem Ulisses en el seu perillós viatge de retorn a Ítaca, ple d’aventures. Un espectacle polifònico-teatral que és alhora un recorregut a cappella pels grans cors de la història de la música, amb peces de Purcell, Bach, Händel, Mozart, Verdi o Wagner.

Crítica: TROIA, una veritable odissea!

28/12/2018

Qui diu que els clàssics no poden ser pel gran públic?

per Clara Vicenç

TROIA, una veritable odissea! Teatre Municipal de Girona, 6 de desembre de 2018 [caption id="attachment_3854" align="aligncenter" width="508"] Foto de David Ruano[/caption]

A la nostra societat hi sol haver la idea, equivocada, que els textos i les músiques clàssiques no són adequades pel gran públic. Un pensament que està intentant canviar el Cor de Teatre des de fa uns anys. Des de Banyoles, aquesta companyia de teatre (i musical!) estan creant espectacles frescos per a tots els públics i amb un tret comú: la seva banda sonora sempre està feta amb cançons clàssiques. El brindis de la Traviata, l’àrea del Barber de Sevilla o qualsevol de les creacions de Mozart, Bach o Wagner són algunes de les músiques que es poden escoltar als seus espectacles.

Aquest és el seu plantejament i així ho han tornat a fer amb Troia, una veritable odissea! que alguns vam tenir el plaer de veure dins de Temporada Alta fa pocs dies. Com indica el títol, l’obra està inspirada en l’Ilíada i l’Odissea d’Homer i explica alguns dels episodis més destacats d’aquestes amb Ulisses, Penélope, Aquil·les o fins i tot els deus grecs.

Però no us preocupeu, perquè no cal haver estudiat literatura clàssica per poder entendre (i gaudir) l’obra. Molt encertadament, al llarg de l’obra apareixen diversos recursos visuals (lletres, colors, veus en off...) que et permeten seguir la història sense problemes. I no, ni la història ni la música es fan pesades. Perquè amb aquest nou espectacle, el Cor de Teatre ha tornat a demostrar que la música clàssica pot acompanyar una història, i de pas, fer-la encara més èpica. Perquè qui s’atreviria a dir que no als compositors clàssics?

Menció especial també als 30 intèrprets, humoristes i cantants que hi ha a l’escenari. Perquè el resultat no seria el mateix sense l’energia que desprenen. Tots ells i elles tenen la capacitat d’explicar i cantar una història com si no fos difícil fer-ho. I estigueu segurs que ho deu ser. Només per això ja val la pena veure-la i absorbir, d’aquesta manera tant peculiar, algunes de les millors creacions de la cultura clàssica.

Clara Vicenç @claravromaguera