Ubu Rex

informació obraIntèrprets:
Anna Castells / Marcel Molina, Jana Serra, Charlie Mills
Dramatúrgia:
Charlie Mills, Jana Serra
Direcció:
Jana Serra, Charlie Mills
Sinopsi:

Les ànsies de poder es veuen satisfetes quan els Ubu donen un cop d’estat, però la febre de tirania no cessa un cop coronats, i aquesta serà la seva perdició. Ma i Pa Ubu, una parella semblant a un gra de pus, es troben sols i desterrats però encara amb la mateixa vehemència de conquistar un altre cop l’imperi desitjat.

UBU REX, la nostra adaptació d’UbuRoi d’Alfred Jarry, és una sàtira multidisciplinària que juga i crea a partir de les llengües que parlem, català, castellà, anglès i francès, el treball d’objectes i titelles, la música en directe i molt de teatre. Una al·legoria al poder, la corrupció però també a la imaginació i la infància. Dos actors interpretem la parella Ubu, que ens expliquen, tot il·lustrant els altres personatges de l’obra, com el poder ens ha fet viatjar per una història ensagnada, bruta i corrupta.

Aquest és un espectacle seleccionat per Novaveu dins el marc del projecte Visionaris que forma part del Programa Comunitari del Teatre Tantarantana com a Fàbrica de creació.

Crítica: Ubu Rex

25/11/2022

Ubu Rex: la merdra de la societat tal i com és

per Elena Alcalde

Ubu Rex
Teatre Tantarantana

Ubu Rex és la versió d'Application Rejected de l'obra Ubu Roi d'Alfred Jarry. La companyia, que presenta la seva primera proposta, revisita el text i munta una performance de la que Jarry n'estaria molt orgullós. Ubu Roi va ser la primera obra de Jarry i es va estrenar i cancel·lar aquella mateixa nit. Per sort, la proposta d'Application Rejected és igualment esbojarrada, estripada i políticament incorrecte, però encara es pot veure durant aquest cap de semana a la Sala Àtic del Tantarantana.

Ubu Rex ens parla del poder i la corrupció que ens envolta i que contamina cada part de la nostra existència. Ma i Pa Ubu són una parella decadent i consumida per les ànsies de poder, que després d'un exitós cop d'estat, en volen més, fet que serà la seva perdició. Charlie Mills, Pa Ubu, i Jana Serra, Ma Ubu, ens expliquen aquesta història universal de rabiosa actualitat, convertint-se també en altres personatges que viuen al món dels Ubu i que els acompanyen en aquesta sàtira política.

Un dels aspectes més interessants de la proposta és sens dubte l'aposta lingüística. L'obra és 50% en anglès, 50% en català, amb pinzellades de castellà i francès. Això fa que la meitat de l'obra sigui poc o gens comprensible per la majoria del públic (sorry not sorry), contribuint al clima de caos, confusió i destrucció que generen els Ubu (i potser més d'un partit d'extrema dreta). De nou, trobem paral·lelismes entre Jarry i Application Rejected, ja que l'autor també jugava amb la gramàtica i l'estructura del llenguatge per crear el seu món, tal com veiem a Ubu Rex.

La posada en escena és també un gran encert perquè des del minut u l'espectador entra en un espai visualment brut, decadent, i caòtic, que es va adaptant a les necessitats dels personatges. Tota l'escenografia i titelles – que representen la resta de personatges de l'obra – els han fet els mateixos membres de la companyia incorporant objectes propis i aliens, així com la direcció, dramatúrgia, disseny de llums i so.

És realment irònic que una companyia que es diu Application Rejected hagi rebut llum verda a la seva primera proposta, però no és d'estranyar. Ubu Rex és una aposta arriscada i apassionada, que, tal com expliquen els seus creadors, sorgeix de la necessitat; de la necessitat de mostrar el seu malestar cap a la societat actual i els seus valors, de la necessitat de crear sense diners i de muntar una producció des de zero sense suport, de la necessitat de comunicar encara que tot sigui incomprensible. Mills i Serra ho donen absolutament tot a escena i no tenen por de mostrar la misèria humana sense censurar-la ni embellir-la de cap manera, mostren la merdra de la societat tal com és. Tot això mentre el públic riu entre desconcertat i encantat davant la fucking bogeria que està passant a escena.

Application Rejected està formada per Charlie Mills, Jana Serra, Anna Castells i Marcel Molina. Fins al 27 de novembre a la Sala Àtic del Teatre Tantarantana.

 Elena Alcalde
@felizmentelena