Un dia parirem diners

Els diners, el desig, els drets
Sala La Planeta, 24 d’abril de 2019

© X. C. El Punt Avui

Amb moltes possibilitats de sortir com a enunciat de redaccions o proves orals en exàmens oficials d’idiomes, la maternitat subrogada és una temàtica polèmica que permet que persones amb capacitat de tenir fills s’encarreguin de gestar els d’altres que no tenen la possibilitat de fer-ho. A Girona, Susanna Barranco i Marta Galán s’han documentat durant mesos per oferir al públic una reflexió sobre la gestació subrogada que remou consciències des del primer minut.

Els diners, el desig, els drets són els conceptes que s’analitzen en aquesta proposta emmarcada dins del cicle de teatre Verbatim organitzat per la sala La Planeta. La premissa: no hi ha ficció. El resultat: una obra on les actrius fan d’altaveu de testimonies de la crueltat, sense filtres, sense por.

Amb una posada en escena que inquieta, Núria Lloansi i Susanna Barranco aborden la maternitat subrogada des del punt de vista de la gestant, l’element central en aquest procés que permet tenir fills a les parelles que així ho desitgin. De vermell a blau passant pel blanc encegador, l’obra fa un anàlisi ètic i vital que viatja per tots els colors ocults. La complexitat del tema s’aborda a partir de la veu d’especialistes, de dones gestants i d’activistes a favor dels drets humans: cadascuna té una opinió, però totes giren al voltant del fet que es permeti pagar a una persona per produir una nova vida.

L’espectacle aporta molta informació a través d’escenes diverses combinant el videoart (Juan Navarro i Martín Elena), l’apropiació de fragments documentals i el maping sobre el cos de les pròpies actrius. Un cos que, com a dones, senten vulnerat i criden fortament a defensar. L’espectadora, asseguda davant la crua realitat, participa a l’obra no deixant de cavil·lar: idees, vides, contradiccions, tot pels diners! Malgrat semblar aparentment un tema marginal, la maternitat subrogada es posa pel mig dels drets més fonamentals i és per això que remou tant.

La quarta proposta del cicle de teatre Verbatim, Els diners, el desig, els drets es va estrenar el passat 24 d’abril amb un col·loqui post-funció que va deixar en evidència la necessitat que totes les espectadores teníem de compartir preguntes que ens havien sorgit. La Planeta ha buscat una persona experta per cadascuna de les funcions apostant pel debat i l’anàlisi crític. Aquesta obra es podrà tornar a veure a l’Escenari Joan Brossa de Barcelona del 22 de maig al 2 de juny vinents.

Sembla, doncs, que el podi de conceptes escollit com a títol, Els diners, el desig, els drets, és també un ordre de prioritats que porta l’existència humana al camí de l’absurd.

Laura Ulldemolins

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *