Personas escandalosas que no caben en el mundo

Teatre | Nous formats

informació obraCompanyia:
Orientación Colectiva Loli
Sinopsi:

PERSONAS ESCANDALOSAS QUE NO CABEN EN EL MUNDO és un espectacle contra la cultura de la homofobia que neix de la necessitat de rebentar el silenci, el tabú, la vergonya, la culpa, l’estigma de classe social, la por i l’autocensura.

És una reflexió sobre la idea de gènere i identitat vinculades a l’orientació sexual. És una història personal i col·lectiva que permet visibilitzar els patrons de conducta heteropatriarcals i homòfobs. Són les seqüeles de la tradició i la normativitat que han condicionat les relacions sexoafectives entre homosexuals.

És la història d’un nen nascut a un barri de la perifèria de Barcelona als anys noranta que abans de ser homosexual, ja era homòfob. És una exploració sobre la frustració i la renúncia cap allò que un és per intentar donar respostes a aquell nen que va néixer, va créixer, va intentar estimar follant i, finalment, va poder sortir de la Zona Franca.

És la història d’un país que ha arraconat, silenciat i invisibilitzat tot allò que suposadament incitava l’escàndol públic. Un país que ha atemptat contra les llibertats individuals i col·lectives. Un país que ha amagat, oblidat, censurat, ridiculitzat, estigmatitzat, opinat, jutjat i condemnat.

Orientación Colectiva Loli són Agnès Jabbour, Pino Steiner, Xavier Palomino i Núria Planes. La companyia neix al 2020 amb l’objectiu de generar contingut artístic a través d’un compromís cultural, social i polític investigant noves maneres de concebre l’escena i de trobar-se amb el públic. 

El seu treball escènic es fonamenta en el teatre físic, les noves dramatúrgies, la història de l’art, els mitjans audiovisuals, les noves tecnologies, el rigor, l’humor i el sarcasme. Com a companyia es relacionen de manera horizontal, feminista i cooperativa amb una perspectiva social àmplia.

Crítica: Personas escandalosas que no caben en el mundo

13/06/2022

Un exercici de sanació

per Clara Cañabate

Primera crítica de la Clara Cañabate

Personas escandalosas que no caben en el mundo
Antic Teatre, 9 de juny de 2022

Personas escandalosas que no caben en el mundo és un espectacle performatiu de la mà de Orientación colectiva Loli, amb Agnès Jabbour, Xavi Palomino i Núria Planes en escena.

En l'espectacle es tracten temes molt complexos com les classes socials, el gènere i la identitat vinculades a l'orientació sexual, tot i que pel meu gust la reflexió de la companyia s'ha quedat en un marc poc concret i ple de tòpics. La sensació ha estat d'exercici de sanació del mateix Xavi Palomino, un projecte que neix des de la necessitat de trencar el silenci.

Tota la part audiovisual m'ha semblat molt encertada, amb un humor molt millennial i una acidesa reconfortant. A través de la il·luminació, l’escenografia i el vestuari, la companyia aconsegueix convertir l’Antic Teatre en una espècie d’imaginari de Xavi Palomino. En aquest cas, m’he quedat amb moltes ganes que l’Agnès Jabbour i la Núria Planes tinguessin més presència en l’espectacle.

L'homofòbia encara és present d'una forma esgarrifosa; la patologització i rebuig que tan sovint condemna l'homosexualitat continua deixant-nos morts any rere any arreu del món. Per això, crec necessari abordar i denunciar la situació des del poder d'un escenari. Sense cap dubte, confio que Personas escandalosas que no caben en el mundo agitarà l'homofòbia enquistada de qui ho vegi.

Clara Cañabate
@clara.canabate