Solo llamé para decirte que te amo

informació obraDramatúrgia:
Nelson Valente
Direcció:
Nelson Valente
Intèrprets:
Lide Uranga, Juan Pablo Kexel, Gonzalo Saenz, Ramiro Delgado, Julia Eva Saggini, Marianela Pensado, Mayra Homar
Composició musical:
Ignacio Gómez Bustamante, Silvina Aspiazu
Vestuari:
Inés Saavedra
Ajudantia de direcció:
Germán Lozano
Sinopsi:

La Patricia viu amb la seva mare, la seva germana, els seus fills bessons i la parella d’un d’ells. Ella porta la casa endavant, té aquest pes sobre la seva espatlla. Però rebrà una trucada que canviarà la seva vida per sempre.

Crítica: Solo llamé para decirte que te amo

09/09/2021

¡Vete, Patricia!

per Maria Pujol

Sólo llamé para decirte que te amo
Teatre Magatzem (Tarragona FITT 2021), 3 de setembre de 2021

La meitat de la companyia acaba d’aterrar d’Argentina. Han arribat amb el temps just per treure’s l’abric i vestir-se amb la roba estiuenca que requereix el clima de Tarragona a principis de setembre. Dos primers (i únics) assajos amb tots els intèrprets, que han coincidit físicament per primera vegada després d’haver estat assajant per Zoom a bada i banda de l’Atlàntic. 

Nelson Valente, dramaturg i director de la peça, ens convida a asseure'ns al caòtic menjador de la casa d'una família argentina. Qui protagonitza tant l'obra com la vida de la resta de personatges és la Patricia, interpretada per la Mayra Homar, una actriu que desperta una tendresa i una complicitat que jo no havia vist mai sobre un escenari. Omple l'escenari amb una presència escènica càlida i captivadora, que fa que sigui impossible deixar d'estar pendent dels seus moviments.

La Patricia és una dona molt valenta que ha sacrificat la seva vida per dedicar-se exclusivament als altres, concretament a la seva família. Viu amb la seva mare (Lide Uranga), la seva germana (la catalana Roser Batalla), els seus dos fills bessons (Guido Botto i Gonzalo Saenz) i la parella d’un d’ells (Julia Dorto). I ho fan dins unes dinàmiques d’abús on totes les tasques domèstiques recauen sobre la Patricia. Ella treballa, neteja, compra, cuina i els proporciona els recursos econòmics que necessiten. Els altres, que no col·laboren mai a casa, li tornen criticant-li cadascun dels seus moviments i dificultant-li l'existència. És tal el nivell de toxicitat que la Patricia no es pot permetre ni atendre una trucada tranquil·la. Per sort, la d’avui no és una trucada qualsevol. És el Quico, amb qui fa anys que no parla, i qui vol fer-li una proposta molt difícil de rebutjar.

Durant una frenètica hora i mitja veiem el dia a dia de la Patricia i l'acompanyem a prendre la decisió més important de la seva vida. Ho fem, en gran part, en clau d'humor, però també l'acompanyem en la seva tristesa i el seu patiment. Rient, plorant, i fins i tot cridant amb ella, gaudim d'un espectacle al més pur estil culebrón, creat i dirigit perfectament per no deixar-te apartar els ulls de l'escenari.

Sólo llamé para decirte que te amo estarà a l’Off La Villarroel a partir del 10 de setembre i és la millor manera possible d’estrenar la temporada teatral. Jo ja estic buscant data per repetir.

Maria Pujol Cortada
@mariapuco_