Poemes visuals

informació obraVestuari:
Maria Dolors Fernández
Producció:
Companyia Jordi Bertran
Dramatúrgia:
Toni Zafra, Santi Arnal, Karin Schafer, Zilda Torres, Miquel Gallardo, Jordi Bertran
Intèrprets:
Cristina Esteve, Cris Vidal
Sinopsi:

Jordi Bertran, reconegut com a un dels grans especialistes en manipulació de marionetes, titelles i objectes a títol internacional, ens mostra, en aquest espectacle un ventall de personatges caracteritzats amb lletres.
Poemes Visuals, és un espectacle generós, ple de tendresa, que omple cada racó de l’escena d’un virtuosisme inusual, fruit d’anys de treball. A l’escenari prenen vida un conjunt de lletres construïdes amb senzillesa, que requereixen de gran mestria per a aconseguir que, amb la seva manipulació, el gest se transformi en vers i el vers en emoció.

L’espectacle s’inspira en la màgia dels poemes visuals del poeta català Joan Brossa, prenent en préstec el magnetisme de l’abecedari brossià, el joc de lletres amb el que el poeta il·lustrava la seva poètica visual.
Poemes Visuals comença amb un actor-músic, representant un poeta; porta una maleta plena de lletres d’escuma i comença a jugar amb els seus sons i formes, descobrint que, a partir de les lletres, pot crear poesia sense la necessitat de construir paraules.

Amb la guitarra i les cançons estableix una tendra relació amb les lletres, que prenen vida i creen un univers ple de personatges, coreografies, humor i accions dramàtiques, tot demostrant que les lletres no serveixen només per a omplir papers i ordinadors sinó que també poden crear un món sensible, de sorprenent senzillesa.

Les lletres, manipulades amb tiges sobre una taula, adquireixen vida pròpia i es van transformant a mesura que avança l’ espectacle:
La E es converteix en un gos que juga amb un nen, que és la I.
Una Y amb una U creen una ballarina rítmica i una simple T un trampolinista.

Crítica: Poemes visuals

09/01/2018

Espuma que cobra vida

per Raul Coluche

Poemes Visuals La Seca Espai Brossa, 7 de gener de 2018

El juego de dar vida a objetos inanimados convierte a sus manipuladores en verdaderos dioses del teatro, pues consiguen con habilidad acercarse a lo que algunos podrían llamar magia.

La compañía Jordi Bertran tiene una enorme experiencia en el género de las marionetas. En 1987 creó su primer espectáculo y siete años después ya estrenaron Poemes Visuals, pieza que La Seca Espai Brossa ha decidido programar para la época navideña de este año (momento seguramente bien escogido por su enfoque abiertamente familiar).

Poemes Visuals es un divertido show inspirado en los poemas visuales de Joan Brossa; punto de partida que se deja seducir por la manipulación de unas letras de espuma prestadas del particular abecedario brossiano.

Así, tres actores son los encargados de mover y dar voz a estas letras que, en ocasiones combinadas entre ellas, se convierten en personalidades concretas capaces de hacer reír hasta la carcajada. Mención especial a sus manipuladores, Jordi Bertran, Isabel Martinez y Pau Murner. Sin su precisión todo se iría al garete.

Pequeños números que buscan el gag bien hecho, elaborado, que van acompañados por la música de una guitarra clásica en directo interpretada por el propio Bertran.

Una hora para dejarse llevar y recuperar al niño sediento de juego que todos llevamos dentro.

Raul Moreno @RaulColuche