La volta al món en 80 ties

Teatre | Nous formats

informació obra



Intèrprets:
Georgina Llauradó, Cristina Martínez
Assesoria de moviment:
Igone López
Escenografia:
Laura Clos (Closca)
Il·luminació:
Laura Clos, Closca
Vídeo:
Kitiara Ferran
Sinopsi:

La Volta al Món en 80 ties és..

Una conferència i un concert.

Dues intèrprets en escena: una actriu multidisciplinar i una pianista que l’acompanya.

Text, performance, dansa i vídeo.

Un viatge en el temps i en l’espai.

Un espectacle divulgatiu i alhora emotiu i combatiu.

Una reflexió sobre el present a partir del passat amb una certa mirada al futur.

Un homenatge a totes les ties valentes que ens han portat fins aquí.

Amb La Volta al Món en 80 ties volem reivindicar el llegat de 80 dones extraordinàries, 80 ties excepcionals.

Volem posar el focus en quina ha estat la seva contribució.

Proposem un viatge que abarca els 5 continents i que es mou saltant per diferents èpoques i contextos diversos on trobarem ties apoderades que són models positius que cal conèixer i reivindicar.

Crítica: La volta al món en 80 ties

13/03/2020

La meitat de la història que ens faltava

per Anna Molinet

La volta al món en 80 ties
4 de març de 2020

A quantes dones científiques coneixeu? A part de Marie Curie... I artistes? Llevat de Frida Khalo. Us sonen els noms de Hedy Lamarr, Valentina Tereshkova, Maryam Mirzakhani o Katherine Johnson? En canvi, segur que em podeu dir què van inventar o descobrir Albert Einstein, Stephen Hawkin, Elon Musk o els germans Wright. La història sempre ha estat escrita per homes - que no és el mateix que hagi estat protagonitzada o liderada per ells - i per aquest motiu no apareixen als llibres, i no perquè no hagin aportat res.

Per aquesta raó em semblen imprescindibles propostes com 'La volta al món en 80 dies'. Perquè és important saber coses com que els germans Wright eren tres, però la germana ha quedat esborrada de la història, o que Watson i Crick van rebre el Nobel per descobrir l'estructura de l'ADN, quan en realitat el mèrit era de Rosalind Franklin

Al llarg de l'obra se'ns presenten 80 dones, de camps i èpoques molt diferents, que representen un punt i a part en algun moment de la història, i que comparteixen - oh casualitat - que han sigut silenciades, esborrades o desacreditades tan en el passat com en el present.

Una proposta molt dinàmica, amb recursos de gran varietat i amb un gran pes musical. Ens trobem davant d'un desplegament de formats sorprenent, tenint en compte que es tracta d'una obra de petit format. Participació del públic en un quizz, canvis de vestuari, dansa, medley de cançons empoderadores, i també molt de dinamisme i treball a nivell audiovisual. 

Potser per arrodonir-la del tot caldria un fil conductor més clar, un enllaç entre els diferents blocs, que queden en alguns casos inconnexes.

En resum, una obra molt necessària que parla de manera molt original de - algunes de les moltes - dones que han tingut un paper clau en la història i que cal conèixer.

Anna Molinet
@Annafase_