Camargo

informació obraDirecció:
Johan Velandia
Intèrprets:
Johan Velandia, Ana María Sánchez, Diana Belmonte, Nelson Camayo
Vestuari:
Ana Velandia
Il·luminació:
Katherine López
Producció:
La Congregación Teatro
Companyia:
Mag Lari
Autoria:
Josep Maria Lari
Sinopsi:

Entre desembre de 1984 i febrer de 1986 una onada de terror va sacsejar l’Equador. Desenes de cadàvers de dones verges, d’entre vuit i vint anys, van ser trobats en llocs allunyats i solitaris. Presentaven signes d’asfíxia i indicis de violació. Camargo s’endinsa, a través del misteri, en la vida íntima i mental d’un dels assassins en sèrie més despietats d’Amèrica Llatina: Daniel Camargo Barbosa, conegut com ‘el monstruo de los manglares’. Un colombià que durant anys va violar i matar més de 150 dones. Un espectacle escrit, dirigit i interpretat pel colombià Johan Velandia que visita per primera vegada el Festival.

Crítica: Camargo

06/11/2017

Presenciant la brutalitat

per Elisa Ballardín

Camargo Sala La Planeta, 22 d’octubre de 2017

No pot haver un adjectiu més adequat per descriure aquest espectacle que “BRUTAL”. La trama ens fa endinsar en la psique i la vida d’un dels assassins en sèrie i violadors més terrorífics d’Amèrica Llatina: Daniel Camargo Barboso conegut com “el monstruo de los maglares”, que entre 1984 i 1986 va violar i assassinar desenes de joves entre 8 i 20 anys.

L’espectador és convidat a entrar a l’espai íntim del personatge protagonista, i tota l’acció passa a voltant d’una gran taula, on es consumeixen begudes, menjars, violacions i assassinats. Una part del públic seu a la taula mateixa i conviu, és espectador i en alguns moments es pot sentir còmplice de tots els esdeveniments del drama.

L’escenografia és simple i eficaç: una gran taula, dues parets i una porta. La narració juga amb l’acció i interacció amb el públic i amb els diferents espais visibles i invisibles. Amb mestria el director ensenya i amaga, a sota de la taula, darrere de la porta o amb la foscor, deixant així que la imaginació del públic es dispari.

Tot l’equip dels actors està fantàstic, entregats, energètics, molt orgànics, saben transmetre a la perfecció l’essència i els diferents matisos de tots els personatges que interpreten. Més d’un espectador i jo mateixa hem de confessar que en algun moment de l’espectacle hem estat a punt de marxar de la sala, indignats amb el personatge. Em va costar un esforç de racionalitat tornar a veure que tenia davant un actor interpretant i no el veritable assassí.

Un espectacle que vessa i esquitxa amb emocions de tot tipus, imperdible per qui li agradin les històries tenses i intenses. Un treball teatral impecable absolutament recomanable, tot i que no sigueu uns amants d’aquest gener de relats.

Elisa Ballardin