Not loving

informació obraSinopsi:

NOT LOVING (No estimis) és una fusió entre teatre de text, gestual, dansa urbana i contemporània i rap. Una obra que parla del món intern de molts joves, de les portes que molts cops no obrim per por a mostrar-nos i fer-nos mal. Una obra que parla de la superació i de la vida.

Pedro és un adolescent molt inquiet que necessita constantment ignorar situacions difícils de la seva vida i trencar amb els silencis incòmodes. Tot això ho aconsegueix gràcies a que té un espai personal ple dels seus luxes personals on es tanca per ignorar tots aquests moments durs, però... ¿realment és la solució que necessita? L’obra comença amb el funeral de la seva mare on Pedro, al sentir-se tan sobrepassat per tot el que està vivint, decideix tancar-se en el seu propi món que ha creat, on tot està bé i pot fer tot el que vulgui. Pedro, utilitza al seu ídol cantant de rap, Noite, com a excusa per poder parlar amb algú altre, oblidant i ignorant, encara més, la realitat que està vivint. Pedro li explica a Noite quant li apassiona la dansa, quant li apassiona el hip hop, el petit romanç que té amb una noia del seu institut que es diu Marta, com va conèixer al seu millor amic Fran, la relació agredolça que té amb el seu pare, la importància del significat dels noms, la seva primera relació d'amor amb Vanessa i la relació que té amb sa mare. Al llarg d'aquestes anècdotes comencen a aparèixer petites goteres de realitat i anem descobrint tota la veritat. Pedro intenta sortir amb totes les seves forces d'aquesta realitat que ha creat ell mateix però no pot, s'ha tancat tant en ell mateix que li resulta impossible sortir. Ho aconseguirà?

La intenció del director

NOT LOVING va sorgir a partir d'aquesta porta que tothom té, aquesta porta que prohibeix deixar-se veure emocionalment però que, a la vegada, et protegeix de l'exterior tot i que sempre hi ha reixes, forats i esquerdes on l'exterior s'acaba introduint en la inseguretat.

aquesta porta la tenim tots i només nosaltres som els que podem decidir si obrir-la o tancar-la.

Tots hem sigut adolescents i tots hem tingut aquest món intern on no volem que ningú entri. NOT LOVING (no estimis), el títol perfecte per descriure aquest sentiment pel que passem tots.

No parlem d'un estereotip ADOLESCENT, parlem d'un ésser humà amb 16 anys. Parlem de tot el que ens succeeix i tot el que vivim sense importar l'edat. Tot això serà a través de Pedro, un noi que ens farà de guia en tots aquests moments que hem viscut tants cops.

Tinc un objectiu clar amb aquest projecte, que tot el món vegi la seva pròpia porta en l'escenari i que tots puguin decidir quan la obren o no.

Crítica: Not loving

20/01/2022

Sobre els petits i grans problemes de la vida

per Judit Martinez Gili

Not loving (no estimis)
Sala Versus Glòries, 18 de gener de 2022

No sé què ens ha agafat amb els unipersonals masculins. Les obres de referència dirigides a joves que han passat pel panorama català dels últims anys (A.K.A.LázaroContainer) estan protagonitzades per nois que han de surfejar les onades de l’adolescència i del món actual amb una càrrega personal forta a l’esquena. Potser sí que és el que ens mou ara, perquè Not Loving també ens situa dins l’espai personal amb la porta tancada del Pedro, que ha d’afrontar situacions difícils que no venen de gust a ningú.

A través de danses urbanes executades amb precisió, energia i entrega el personatge expressa tot el que li queda curt només amb paraules desmanegades i barroeres. L’espectacle ens situa en una mena d’habitació inusual, amb una il·luminació desnaturalitzada, un lloc imaginari on el protagonista va per aïllar-se de tot. Allà prova de desconnectar a través de les petites coses sense importància que li passen pel cap: que si el seu amic i com es van conèixer, que si la noia que li agrada, el seu pare, els videojocs, la música del seu ídol Noite i el ball. D’aquesta manera el públic es col·loca i es descol·loca diverses vegades provant d’entendre de què tracta l’espectacle, i al mateix temps gaudeix de la tendresa i quotidianitat que defineixen el jove desubicat.

La cosa canvia de distret i entretingut a explosiu quan anem descobrint, a través de petits xocs de realitat i fum que s’escola per la porta, que el món interior on ens hem resguardat ens impedeix sortir a fora, perquè tocarà afrontar una pèrdua traumàtica. Arribats en aquest punt succeeix allò que la realitat es converteix en ficció, perquè l’adolescent que podria haver estat qualsevol de nosaltres passa a ser només el Pedro, el de la història, perquè els problemes amb què nosaltres hem de conviure no són tan greus com la seva pèrdua. O potser sí, potser tot ho és.

Independentment de si interessava més el dramatisme o la representació de la realitat, en el Pedro, en com prova de comunicar-se, què sent i què el preocupa, fins i tot en com dialoga amb una foto cutre del seu raper preferit, hi ha una mica de cadascú. És interessant descobrir-li reminiscències del seu pare, amb qui no té una bona relació, i sentir-lo trepitjant amb cautela un món massa gran i massa desconegut. I el millor de tot, aquestes són les històries d’un personatge jove, interpretades per un actor i ballarí jove, escrites per un autor jove.

Not loving és un espectacle divertit i contundent al mateix temps, que es presenta com una proposta potent per posar sobre la taula les emocions, les inseguretats, allò que resguardem del judici dels altres dins nostre. Podem estar d’acord: ens agrada trobar espais que ens connecten amb l’adolescència, amb les nostres pròpies pors, i amb una passió i il·lusió transparents per cada cosa. Ara, volem més representació i diversitat? També. Not loving és l’inici d’un bon camí.

Judit Martínez Gili
@CritCultural