Próximo

informació obraDirecció:
Claudio Tolcachir
Sinopsi:

Tolcachir va marcar amb L’omissió de la família Coleman —obra que s’ha pogut veure dos cops al festival— un abans i un després en la dramatúrgia argentina del segle xxi, una contribució consolidada des de l’espai Timbre 4 a Buenos Aires. Próximo és el seu treball més recent com a autor i director. Un text per a dos actors (Lautaro Perotti i Santi Marín) que aborda les relacions afectives en l’era d’Internet. Una història d’amor construïda en la distància, amb Skype, WhatsApp, trucades al mòbil i flirteig a les xarxes socials. La falsa proximitat i la solitud es faran evidents quan la comunicació es talla.


Crítica: Próximo

13/12/2019

Solitud i amor en l’era tecnològica

per Judith Paneque

PróximoTeatre de Salt, 2 de novembre de 2019

A l'obra de l'argentí Claudio Tolcachir hi trobem dues vides paral·leles ubicades en dos punts del món molt allunyats l'un de l'altre. Per contra, els dos porten professions totalment de supervivència, frivolitat i en una constant muntanya russa. Próximo mostra com Elián y Pablo mantenen una relació a distància separats pels més de 16.000 km entre Madrid i Sydney.

Pablo viu a Sydney, sense papers i sense expressar-se bé en l'idioma. Això fa que només aconsegueixi feines mal pagades i que no sàpiga com sortir de la situació. L'Élian és artista i treballa des de fa 4 anys com a actor d'una sèrie. Ambdós comparteixen la solitud. El primer, per la situació de pobresa constant en la qual viu i el darrer, pel món professional artístic, ple d'interessos i molt competitiu, que el fa sentir sovint que no té cap amic amb qui recolzar-se.

Aquesta peça de teatre neix en un moment on les relacions a distància són possibles gràcies a les tecnologies, les quals ens han permès avançar però també retrocedir. Podem estar a l'altra banda de la línia amb persones que estan a l'altra punta del món, comunicar-nos, donar suport i comprensió. I que n'és del fet de tocar la pell? De sentir l'olor de la persona estimada? De fondre's en la passió del moment? D'entregar-se en cos i ànima?

En un moment donat, les dues vides es troben connectades per una necessitat vital de trobar-se i enginyaran la manera de complir aquest desig utilitzant els mitjans que se'ls hi posen al seu abast.

No és d'aquelles històries profundes i amb un gran rerefons, encara que la posada en escena és excel·lent i l'humor està assegurat.

Judith Paneque@judith_ta