Entre chien et loup

informació obraDirecció:
Christiane Jatahy
Sinopsi:

Teatre i cinema es retroben en una adaptació lliure de 'Dogville' de Lars von Trier

Christiane Jatahy, una de les creadores brasileres amb més renom internacional, adapta lliurement la celebrada Dogville de Lars von Trier per continuar amb el discurs polític i social que dominava el seu anterior muntatge, O agora que demora, presentat el 2019 al Temporada Alta. Grace, la protagonista, fuig d’un règim totalitari i troba refugi en un teatre on un grup de comediants està immers en l’adaptació de la pel·lícula per treballar la idea de l’acollida dels forasters. Una situació ambigua on la directora d’escena i cineasta torna a experimentar amb el seu inimitable llenguatge híbrid entre el teatre i el cinema.

Crítica: Entre chien et loup

24/11/2021

Un clàssic del cinema que ens apropa a la crua realitat

per Judith Paneque

Entre chien et loup.
Teatre de Salt, 6 de novembre de 2021

De nou, la directora brasilera Christiane Jatahy ens transporta al seu univers per mostrar-nos la realitat d'un altre país, aquest cop, a través de l'obra cinematogràfica Dogville. Les dues hores que dura la peça de teatre ens submergeixen en un poble on aparentment tot és meravellós, viuen en comunitat i ho comparteixen tot. A poc a poc, descobrim que res és el que sembla i que tothom té cops amagats. La directora reprodueix un gran nombre d'escenes de la pel·lícula i fa un assemblatge amb la realitat amagada d'un país d’Amèrica del Sud.  

Jatahy segueix la seva línia de donar vida als seus personatges a partir de persones que han patit successos intolerables en la seva pell. Fent que quan hom observa l'obra rebi la realitat de forma més propera i real possible. També la barreja de llengua i cultura és latent. La peça és en francès, ja que els actors són de França i la protagonista és de Brasil, tot i que en algunes escenes més intenses aparta el francès per expressar-se en la seva llengua materna. És així que al final de l'obra per expressar-se naturalment i apropar-se al públic fa un llarg diàleg en portuguès on el públic passa a ser confident dels fets. 

Injustícia i maltractament latent a la comunitat que copia al poble de Dogville i desemboca en uns fets reals de l'actual Brasil.  Una obra que no deixa indiferent a ningú, reivindicativa, emocionant i captivadora amb una excel·lent consonància de barreja cultural i idiomàtica. No us la perdeu!

Judith Paneque