Amèrica

informació obraDirecció:
Julio Manrique
Autoria:
Sergi Pompermayer
Intèrprets:
Joan Carreras, Mireia Aixalà, Tamara Ndong, Aida Llop, Carme Fortuny, Marc Bosch
Escenografia:
Alejandro Andújar
Vestuari:
Maria Armengol
Il·luminació:
Jaume Ventura
So:
Damien Bazin
Vídeo:
Francesc Isern
Caracterització:
Núria Llunell
Sinopsi:

L'onze de setembre del 2021, una important família de l'alta burgesia barcelonina rep una visita inesperada que farà sortir a la llum el secret més terrible de la història familiar. Una visita que provocarà un viatge per tres segles i tres continents que han marcat la història de casa nostra. Una visita que farà que res torni a ser igual.

Crítica: Amèrica

24/01/2023

Una lluita constant

per Àlex Grande

Amèrica
La Villarroel

Amèrica és una història que ens parla sobre el poder, el racisme, la riquesa i el canvi climàtic, una lluita constant des de fa segles.

L'obra ens explica la història d'una família amb un secret que guarden des de fa tres segles. El que no s'esperen és que tot el que el seu avantpassat va construir no tindrà un llegat assegurat. El final arribarà i tot amb el que estan acostumats a viure desapareixerà.

Per detallar-nos el context històric i saber en quina època estem viatjant, una projecció ens indica l'any i el lloc en què transcorre cada escena. L'escenografia és molt bàsica; una taula i sis cadires al voltant, però obté molt de joc per la combinació amb la il·luminació: quan viatges al passat l'escena és més fosca; en canvi, en el present, la llum és més potent.

L'actuació dels actors i les actrius és impecable, hi ha molta fluïdesa entre ells i et transporten a una situació quotidiana, una família amb bastants problemes i poca comunicació. Tot i la felicitat per conèixer a la nova integrant de la família, el primer moment se'ls hi fa incòmode. Això fa que les converses siguin més complicades, però aquesta incomoditat et divertirà.

Una obra intensa, que et farà preguntar quin és el teu passat i si realment el pots canviar. Els temes que parla són molt potents. Quan parla del racisme, em vaig adonar que inconscientment tots l'infligim a través de microracismes, encara que no ens n'adonem perquè ja estan massa integrats a la societat. Aquest espectacle farà que et plantegis canvis en el teu dia a dia i vagis amb més cura amb les paraules. Ja que no podem canviar el passat, és hora de canviar el futur i no caure en els mateixos errors.

Àlex Grande
@alex_gral_27