Fairfly

informació obra



Direcció:
Israel Sola
Vestuari:
Albert Pascual
Escenografia:
Albert Pascual
Intèrprets:
Xavi Frances, Aitor Galisteo-Rocher, Vanessa Segura, Queralt Casasayas
Sinopsi:

Aquests dies de confinament no hi ha teatre. Amb l'objectiu de reconfortar i acompanyar aquests dies de soledat i estranyes, moltes companyies que han penjat vídeos dels seus muntatges. Recomana, sensible a la iniciativa desinteressada dels artistes, els ordena a través del web.  


Podreu accedir a les gravacions clicant la pestanya del video de les fitxes.

Si tens dificultats, clica aquí

Quatre amics intenten organitzar-se després que l’empresa on treballen els comuniqui l’obertura d’un ERE. La primera idea és lluitar per defensar els seus llocs de feina, és clar. Però de quina manera? I de què servirà? Realment val la pena lluitar per aquesta feina que tenen? No seria millor que ho deixéssim estar i intentessin convertir en realitat aquella brillant idea que van tenir uns anys enrere?

En un intent desesperat de maquillar les xifres de l’atur i acabar definitivament amb la consciència de classe, Govern i Mercat s’han unit per intentar demostrar que si la nostra vida professional és precària, infeliç i insatisfactòria és només per culpa de la nostra falta de “cultura emprenedora”. Per això, mentre es liberalitzen els acomiadaments i es retallen els drets laborals, proliferen les campanyes d’ajut a les start-ups i els eslògans motivacionals com: “Surt a complir el teu somni” o “Sigues el teu propi cap”. Tot i que – després de quasi deu anys de crisi – tots som conscient d’aquesta mena de trampes, no podem evitar pensar: “i si el nostre somni es complís? I si la nostra fos realment la idea que pot canviar el món?”.



Finalista a text (Joan Yago) al Premi de la Crítica 2017

Premi de la Crítica 2017 a espectacle de petit format


Crítica: Fairfly

31/10/2018

La clau està en com s'explica què

per Desirée Oñate Ortega

Fairfly Teatre de Salt, 21 d’octubre 2018 [caption id="attachment_3253" align="aligncenter" width="356"] Ajuntament del Prat de Llobregat[/caption]

En un context on l’estat no es pot fer càrrec de la crisi, es dóna el boom de l’emprenedoria i les start-ups apareixen com bolets. Això sí, venen de la mà dels EROs. De cop i volta ens diuen que no necessitem ni l’estat ni l’empresa per aconseguir l’èxit i ser pròspers. Podem esdevenir la nostra font d’ingressos, el nostre propi cap; sense pressions. Si tens una idea innovadora i assequible, i un ordinador, el teu futur està assegurat. A Fairfly ens fan rumiar si això és exactament així: ser emprenedor significa també situacions no tan agradables.

Després de rebre una carta on s’anuncia un ERO a l’empresa on treballen, quatre persones de la plantilla decideixen fer-hi alguna cosa. Tot comença amb la creació d’un comitè d’empresa que s’acaba convertint en un projecte emprenedor. Els intèrprets de La Calòrica s’expressen sense filtres mentre van superant totes les etapes del negoci: espontanis, explosius, directes, emotius i del tot viscerals. Alguns d’ells volen canviar el món per a fer-lo millor; d’altres assumeixen des de l’inici que tot es tracta d’un interès individualista i egocèntric. Són personatges que es mostren despullats, deixant-se veure els defectes, les virtuts i els excessos. Al final, ens adonem que no deixen de representar-nos a nosaltres mateixos. Es desborden de felicitat quan se’ls acut la “gran idea” i els surt bé, és clar. Però també es veuen en situacions certament desagradables... I això és el que es deixa de banda quan es parla d’emprenedoria.

L’estructura de la trama i el text, acompanyat de les reaccions dels personatges, és allò que té més pes. El públic està assentat al voltant de l’escena, a quatre bandes, tret que es trasllada també a la trama, amb quatre visions diferents que acaben arribant a la mateixa conclusió. La clau interpretativa del missatge està en l’ordre temporal de les diferents escenes – el film Shutter Island seria un bon exemple -, i la lectura és del tot unívoca. Volem canviar el món? O volem canviar la nostra situació al món? Volem treballar en equip i construir quelcom plegats? O volem mirar pels nostres interessos individuals? Fairfly ens convida a reflexionar-hi, i a més, ho aconsegueix. La clau està en com s’explica què.

Desirée Oñate Ortega

L'enllaç a Youtube no està disponible.