La taverna dels bufons

informació obraTraducció:
Joan Sellent
Intèrprets:
Joan Pera, Carles Canut, Dafnis Balduz
Interpretació musical:
Els Berros de la Cort ( Jordi Batallé, Gavin Buckley, Elda Daunis, Marc Daunis, Xus Jiménez)
Escenografia:
Sarah Bernardy, Martí Torras Mayneris
Direcció:
Martí Torras Mayneris, Heivars González
Il·luminació:
Quico Gutiérrez
Vestuari:
Rosa Solé
Autoria:
Alberto Guerrero
Sinopsi:

"El 23 d’abril de 1616, mor William Shakespeare. Aquella nit, en un racó d'un Purgatori per a músics i comediants, William Kemp (Carles Canut) i Robert Armin (Joan Pera) reben la notícia de la mort del dramaturg i confien que ell els vindrà a buscar, a salvar d’aquests llimbs tediosos on no s’hi fa ni desfà res. Però Shakespeare no arriba, ni arribarà mai.

Furgant entre noms i biografies de comediants de la companyia Lord Chamberlain’s me'n vaig topar amb dos personatges històrics que es mereixien una història: els clowns William Kemp i Robert Armin, els dos bufons de Shakespeare. Kemp i Armin van morir anys abans, i com molt sovint passa, la glòria només està destinada a alguns escollits. Com un Vladimir i un Estragó del teatre elisabetià, passen de la il·lusió a la desesperança, de la ràbia a la follia. Ningú els pot salvar de l’oblit però tenen la capacitat de resistir el seu càstig diví perquè accepten que tenen el dret a fracassar i que el millor triomf és perseverar.

Dafnis Balduz interpreta un personatge enigmàtic que desencadenarà una trama de trames on la temptació dels dos folls per salvar-se toparà amb el seu propi ego, fent que el drama i la tragèdia els acabi devorant.

Situacions, rèpliques i personatges de l’autor conviuen amb l’univers de Beckett i la música en directe dels Berros de la Cort. Cosit a quatre mans amb Denise Duncan, i traduït pel mestre Joan Sellent, aquest text inèdit està construït artesanalment a partir de totes les obres de Shakespeare.

Serveixi doncs, d’homenatge als comediants, raça d’actors de vegades menystinguda, i tan necessària per fer arribar el teatre a aquells qui volen riure i abstreure’s dels problemes quotidians.

Shakespare ho sabia prou bé, i per això els necessitava a les seves obres. Ara són els còmics qui el necessiten a ell."

Martí Torras Mayneris

Crítica: La taverna dels bufons

29/12/2016

La Taverna dels Bufons

per Sílvia Mercè i Sonet
Posar en escena un text de Shakespeare és una aposta segura. Les seves paraules són suficients per omplir un escenari, no cal escenografia, ni vestuari, ni música… però si a més hi poses totes aquestes coses i ho fas bé, és una meravella. Martí Torras i Denise Duncan han fet una adaptació a partir de les intervencions dels clowns en totes les obres del dramaturg anglès per explicar-nos de manera lleugera, entretinguda i propera, el conflicte dels actors còmics que al purgatori esperen rebre el reconeixement que creuen merèixer. Dos grans del teatre català, Joan Pera i Carles Canut, acompanyats d’una nova generació, Dafnis Balduz, són actors impecables que mantenen l’energia, els riures i els pèls de punta del públic de principi a fi de l’espectacle. Es noten els anys d’experiència de Pera i Canut que caminen per l’escenari amb la comoditat de qui camina per casa seva, sent generosos i embolcallant els espectadors amb la seva tendresa i la seva força. Escenografia de Sarah Bernardy i el mateix Torras, senzilla, imponent i eficaç, juntament amb el vestuari de Rosa Solé i la il·luminació per Quico Gutierrez. Per últim cal fer menció a la intervenció d’Els Berros de la Cort, que creen l’espai sonor en directe amb la seva estètica habitual que acompanya a la perfecció la proposta. La Taverna dels Bufons és un must (obligatori) d’aquest mes de gener.