La taverna dels bufons

informació obraTraducció:
Joan Sellent
Intèrprets:
Joan Pera, Carles Canut, Dafnis Balduz
Interpretació musical:
Els Berros de la Cort ( Jordi Batallé, Gavin Buckley, Elda Daunis, Marc Daunis, Xus Jiménez)
Escenografia:
Sarah Bernardy, Martí Torras Mayneris
Direcció:
Martí Torras Mayneris, Heivars González
Il·luminació:
Quico Gutiérrez
Vestuari:
Rosa Solé
Autoria:
Alberto Guerrero
Sinopsi:

"El 23 d’abril de 1616, mor William Shakespeare. Aquella nit, en un racó d'un Purgatori per a músics i comediants, William Kemp (Carles Canut) i Robert Armin (Joan Pera) reben la notícia de la mort del dramaturg i confien que ell els vindrà a buscar, a salvar d’aquests llimbs tediosos on no s’hi fa ni desfà res. Però Shakespeare no arriba, ni arribarà mai.

Furgant entre noms i biografies de comediants de la companyia Lord Chamberlain’s me'n vaig topar amb dos personatges històrics que es mereixien una història: els clowns William Kemp i Robert Armin, els dos bufons de Shakespeare. Kemp i Armin van morir anys abans, i com molt sovint passa, la glòria només està destinada a alguns escollits. Com un Vladimir i un Estragó del teatre elisabetià, passen de la il·lusió a la desesperança, de la ràbia a la follia. Ningú els pot salvar de l’oblit però tenen la capacitat de resistir el seu càstig diví perquè accepten que tenen el dret a fracassar i que el millor triomf és perseverar.

Dafnis Balduz interpreta un personatge enigmàtic que desencadenarà una trama de trames on la temptació dels dos folls per salvar-se toparà amb el seu propi ego, fent que el drama i la tragèdia els acabi devorant.

Situacions, rèpliques i personatges de l’autor conviuen amb l’univers de Beckett i la música en directe dels Berros de la Cort. Cosit a quatre mans amb Denise Duncan, i traduït pel mestre Joan Sellent, aquest text inèdit està construït artesanalment a partir de totes les obres de Shakespeare.

Serveixi doncs, d’homenatge als comediants, raça d’actors de vegades menystinguda, i tan necessària per fer arribar el teatre a aquells qui volen riure i abstreure’s dels problemes quotidians.

Shakespare ho sabia prou bé, i per això els necessitava a les seves obres. Ara són els còmics qui el necessiten a ell."

Martí Torras Mayneris

Crítica: La taverna dels bufons

11/02/2017

La taverna dels bufons: El retorn al poble

per Roger Puig
El 31 de gener ens trobem al Teatre Romea per veure: “La taverna dels bufons” que estarà en cartell fins el 19 de febrer. Joan Pera i Carles Canut generen un tàndem a l'escenari que joves com jo no podrem reconèixer, però que són en certa manera un retorn al teatre popular i més proper al dels nostres pares que a nosaltres mateixos. A través d'un text àgil i fresc fet de retalls de Shakespeare (que no pedaços) recitats, comentats i fins i tot criticats amb respecte i astúcia, els dos actors ens faran riure de forma absurda amb comentaris i bromes que ni nosaltres mateixos voldríem acceptar, forçant-nos a riure per l'estupidesa més gran o per una broma prou ingeniosa. En tot això "La taverna dels bufons" és un retorn a les taules populars i al teatre de barri amb tota la seva grandesa. I qui millor per capitanejar aquesta nau que un mític com Joan Pera. No havíem vist mai, almenys jo no, una forma tan respectuosa de riure-se'n de Shakespeare i alhora riures de l'elitisme i el esnobisme amb el públic més baix, sense caure en la vulgaritat ni la deixadesa. Un treball magnífic i planer "indiscutiblement". Semblaria que per l'estil de l'espectacle hauria de ser tot barroer, però en cap cas! L'escenografia és magnífica i com la juguen i la música en directe què és d'agrair no només la interpretació, sinó també la integració. En definitiva una bona aposta per Recomanar... "Indiscutiblement" Roger Puig Lucas la taverna