Fun home

informació obraDirecció:
Daniel Anglès
Intèrprets:
Mariona Castillo, Daniel Anglès, Pilar Capellades, Clara Solé, Julia Jové, Marc Andurell, Lara Kate Albertos, Noa Flores, Mariona Lleonart, Ferran Alegre, Aleix Colomer, Daniel Pérez, Jan Galivan, Stel·la Tarradellas, Marc Villanueva Mir
Coreografia:
Óscar Reyes
Direcció Musical:
Miquel Tejada
Adaptació:
Daniel Anglès , Marc Gómez
Escenografia:
Raquel Ibort, Marc Salicru, Marc Udina
Vestuari:
Raquel Ibort, Marc Salicru, Marc Udina
Il·luminació:
Xavi Costas, Daniel Anglès
So:
Jordi Ballbé
Caracterització:
Núria Llunell
Ajudantia de direcció:
Àgata Casanovas, Mireia Sanmartin
Producció:
NO DAY BUT TODAY
Companyia:
Apunta Teatre
Sinopsi:

Quan el seu pare mor inesperadament, la novel·lista gràfica Alison se submergeix profundament en el seu passat per explicar la història de l’home volàtil, brillant i únic el temperament del qual i secrets van definir la seva família i la seva vida. Movent-se entre el passat i el present, Alison reviu la seva infància única jugant en l’empresa familiar, la funerària Bechdel, la seva creixent comprensió de la seva pròpia sexualitat i les preguntes imminents i sense resposta sobre els desitjos ocults del seu pare.

Fun Home és un musical refrescantment honest i totalment original sobre veure als teus pares a través d’ulls adults.

Premi a espectacle musical dels Premis de la Crítica 2018

Mariona Castillo, finalista a actriu de musical als Premis de la Crítica 2018

Raquel Ibort, Marc Salicrú i Marc Udin, finalista a espai escènic als Premis de la Crítica 2018

Crítica: Fun home

01/10/2018

Onyric obre les portes

per Sílvia Mercè i Sonet

Fun Home Teatre Condal, 20 setembre 2018

Fun Home és el llançament més esperat d’aquest inici de temporada. El projecte Onyric de Daniel Anglès, que s’estrena com a director artístic del Condal amb la intenció de convertir-lo en la casa dels musicals, ens porta aquesta temporada un gran ventall de novetats, no només en la programació, inspirades en la visió anglosaxona del món de les arts escèniques. El Paral·lel aviat no tindrà res a envejar a Broadway o al West End.

Aquest musical, amb un equip creatiu original format únicament per dones (espero el dia que no calgui destacar aquest fet com a extraordinari), està basat en la vida real d’Alison Bechdel que a través d’una novel·la gràfica, i després el musical, passejant per la seva memòria selectiva, ens explica la seva infància i adolescència centrant-se en la relació amb el seu pare, homosexual amagat que es va suïcidar quan ella estava a la universitat.

És molt important per a la visibilització i sobretot la normalització, que cada cop més trobem productes artístics que arribin a un públic general amb protagonistes i històries no normatives. Aquesta temporada, trobem aquest exemple juntament amb La Jaula de las Locas al Tivoli, o fins i tot podríem parlar del mateix Billy Elliot (des de ja fa bastants anys) que tracta un personatge que gaudeix al transvestir-se des d’una perspectiva positiva i apel·lant a la lliure expressió d'un mateix.

Tot i que les experiències que ens expliquen puguin semblar anecdòtiques, són fàcilment identificables i les podem emmarcar en una estructura social de la que formem tots part, que força a amagar o modificar determinades actituds o sentiments. Però on rau la clau de l’èxit i la qualitat de Fun Home és en la positivitat i el sentit de l'humor amb que tracta dos temes (la mort i la homosexualitat) que tradicionalment es tracten des de la perspectiva del trauma.

Cal parlar de la producció catalana d’aquesta peça, i dels noms propis que destaquen en ella. En primer lloc vull anomenar a Marc Udina, que juntament amb Raquel Ibort i Marc Salicrú, ha dissenyat una escenografia espectacular que integra, detall per detall, cadascun dels moments de la peça. Marquen la diferència entre una escenografia que ajuda a la interpretació i viatge emocional per part del públic, d’un decorat, que pot ser molt bonic però no transmet més enllà.

I en segon lloc, al costat d’unes meravelloses veteranes a dalt dels escenaris com Pilar Capellades i Mariona Castillo, brillen, demostrant la seva vàlua i potencial Júlia Jové i Clara Solé, un tàndem escènic preparat per emocionar.

Sílvia Mercè i Sonet @pinyasonet