La jaula de las locas

informació obraTraducció:
Roser Batalla, Roger Peña
Adaptació:
Roser Batalla, Roger Peña
Intèrprets:
Àngel Llàcer , Ivan Labanda, Mireia Portas, José Luis Mosquera , Ricky Mata , Oriol Burés, Roc Bernadí, Lucía Madrigal Cuadra, Anna Lagares, Antonio del Valle, Víctor Gómez , Clàudia Bravo, Jordi Diaz, Empar Esteve , Evangelina Esteves, Alejandro Fernández, Jordi García, Enric Marimon, Pedro Martell , Ana Micó, Joan Salas, Sergi Terns, Danel Xabier
Escenografia:
Enric Planas
Vestuari:
Míriam Compte
Il·luminació:
Albert Faura
So:
Roc Mateu
Caracterització:
Helena Fenoy, Marta Ferrer
Coreografia:
Marta Ferrer
Ajudantia de direcció:
Marc Montserrat-Drukker
Direcció Musical:
Manu Guix, Andreu Gallén
Direcció:
Àngel Llàcer
Producció:
Nostromo Live
Interpretació musical:
Andreu Gallén / Gerard Alonso, Marc García / Gerard Alonso, Miguel Royo / Jordi Santanach, Marcel·lí Bayer / Jordi Cornudella , Ivó Oller / Josep Gomariz, Vicent Pérez / Darío García, Pere Foved / Eloi López Oltra, Guillermo Prats / Xavi Sánchez
Sinopsi:

La vida comença avui!
L'afable vida de parella de Albin i Georges, propietaris del club nocturn La Cage aux Folles de Saint Tropez, es veu totalment alterada per una notícia inesperada. Jean Michel, el fill de Georges, es va a casar amb la filla d'un diputat ultraconservador, defensor dels valors més tradicionals en la vida familiar. La trobada explosiva entre dues famílies tan diferents deslliga una divertidíssima comèdia plena d'amor i de situacions delirants.

Inspirada en la popular obra de Jean Poiret, el musical és fruit del talent de Jerry Herman i Harvey Fierstein. Amb nou premis Tony i tres Drama Desk Award, “La Jaula de las Locas” s'ha representat ininterrompudament per tot el món des de la seva estrena. Aquesta temporada, arriba al Teatre Tívoli en una espectacular versió dirigida per Àngel Llàcer i Manu Guix.

“La Jaula de las Locas” és un gran cant a la llibertat individual i col·lectiva. Una atrevida posada en escena, sorprenents coreografies, exuberant disseny de vestuari i una temàtica universal, ho converteixen en un dels musicals més aclamats de la història. Cada funció transforma “La Jaula de las Locas” en una festa, una celebració de la joie de vivre que se sap com comença, però mai com acaba!

El paper de Albin serà interpretat per Àngel Llàcer en totes les funcions excepte dimecres a les 20.30 i divendres a les 18.00.Durant el període d'exhibició, poden donar-se altres canvis a causa de malalties o esdeveniments fora del control de la producció.

Finalista a espectacle musical dels Premis de la Crítica 2018

Ivan Labanda, finalista a actor de musical dels Premis de la Crítica 2018

Àngel Llàcer, premi a actor de musical dels Premis de la Crítica 2018

Míriam Compte, finalista a vestuari dels Premis de la Crítica 2018

Crítica: La jaula de las locas

17/04/2023

Professionals del brilli brilli

per Maria Pujol

La Jaula de las Locas
Teatre Tívoli, 18 de febrer de 2023

Després de cinc anys circulant pel país podria semblar-nos impossible que encara quedi gent per entrar a la Jaula. És dissabte de reestrena i doblete, i la veu en off de l’inconfusible Ivan Labanda ràpidament ens fa veure que estem equivocats: només aquest vespre ens hem reunit al Tívoli més d’un miler d’espectadors. A la Jaula de las Locas encara li queda corda per dies.

Al volant d’aquesta versió musical de l’obra La Cage aux Folles (Jean Poiret, 1973) tenim l’incombustible equip format per Àngel Llàcer, Ivan Labanda i Manu Guix. Inspirats en l’adaptació musical de Jerry Herman i Harvey Fierstein, estrenada a Broadway el 1983 i banyada d’èxits i premis, ens proposen una versió en castellà musicalment molt fidel a l’original. Porten rodant amb ella per tot el territori espanyol des del 2018, on ja han robat el cor a milers i milers d’espectadors.

La Cage aux Folles està regentada per una parella formada per Georges (Armando Pita) i Albin (Ivan Labanda, que alterna funcions amb Àngel Llàcer), propietari i diva del club nocturn, respectivament. La història comença quan el fill de Georges es vol casar amb una noia d’una família extremadament conservadora. Vol convidar-los a casa a sopar, però té por que no encaixin amb el seu estil de vida familiar. És per això que decideix intentar amagar qui realment son, donant lloc a un conflicte moral que s’anirà resolent al llarg dels dos actes que té el musical.

Destaca en tot moment el paper d’Ivan Labanda, exquisit interpretativament i vocalment, brodant tots els complexíssims números musicals que la diva ZAZA va oferint al llarg de tota la funció. Parla amb el públic, el qual coneix molt bé, i s’adequa perfectament al seu registre, oferint escenes francament hilarants. A més, Labanda és un professional de la improvisació, la qual veiem que fa servir com a recurs en diferents situacions com quan, per exemple, es troba amb algun espectador/a que li replica les bromes, o quan s’oblida del text endut per l’emoció frenètica de l’escena que estan interpretant.

El cert és que el tema del registre i del coneixement de l’audiència majoritària de la Jaula és per mi la clau de l’espectacle. És apte per tots els públics, sí, i de fet hi assisteix tota mena de públic. Però es respira una atmosfera cuidada fins a l’últim detall per abraçar i exaltar la comunitat LGBTIQ+. És la celebració del món de l’espectacle, de les reines, la purpurina i el brilli brilli. Una festa que, tot i no ser contemporània, convida i encaixa amb el col·lectiu i els clams socials actuals. 

La Jaula crea un ambient preciós de celebració, harmonia i alliberació. El públic cau rendit als peus de ZAZA des del minut zero, amb qui riuen, ploren, ballen i canten. La vida empieza hoy, ens recorden en tot moment, i viure-la així ens ve molt de gust.

Maria Pujol Cortada
@mariapuco_