Sísif fa no fa

informació obraDirecció:
Jordi Oriol
Intèrprets:
Carles Pedragosa
Escenografia:
Joan Galí
Vestuari:
Sílvia Delagneau
So:
Pau Matas
Il·luminació:
Albert Glas, Joan Galí
Sinopsi:

Després de remoure el bagul dels personatges de Shakespeare, el polièdric Jordi Oriol es fixa en la mitologia grega. El seu nou heroi és Sísif, condemnat a empenyar eternament una pedra fins a un cim del que sempre torna a caure per haver intentat enganyar els déus. Mite protagonista d’un famós assaig d’Albert Camus i d’aquest monòleg gens convencional.

Crítica: Sísif fa no fa

15/12/2023

Si fa no fa una poesia teatral

per Eduard Cabezudo

Sísif fa no fa

Festival Temporada Alta (Girona), 3 de desembre de 2023


A Sísif fa no fa, en Jordi Oriol ha decidit construir una obra com qui comença una casa per la teulada. Tot parteix amb un títol, element fonamental que dona joc durant tota la funció. Juntament amb en Carles Pedragosa experimentant i provant, han arribat a l’estrena amb una poesia visual i sonora on s’han fixat en el mite clàssic de Sísif i l’assaig d’Albert Camús del mateix heroi tràgic. 

Amb una estructura mil·limetrada, analitzen elements com la creació artística, l’autoengany, i intenten entendre on hi ha l’inici i el final. Tot i això, en el col·loqui que va haver-hi després de la funció, els artistes van expressar que no hi ha cap concepte en concret al qual fan al·lusió, van comentar que Sísif fa no fa és com una pintura expressionista, l’espectador/a simplement es planta davant l’escenari, seu, i fa bellugar la ment.

Doncs, és aquí on radica l’interès i la diversió d’aquesta obra, la reflexió, si fa no fa, que se’t va generant en observar el seu caos. Costa trobar-li el gust, però al final, quan entres en aquest joc de sentir-se lliure de veure més enllà del que hi ha, és entretingut.

En Jordi i en Carles no tornaran a pujar la pedra de la mateixa manera com ho han fet al Canal (Girona), pot ser interessant veure com ho faran al Teatre Lliure (Barcelona). Així com Sísif, que sempre trobarà una manera diferent per intentar arribar el cim, al qual mai arribarà.


Eduard Cabezudo